Naleśniki z awokado i pieczarkami
Grzyby są nieprzeciętnie bogate w przeciwutleniacze. Badania wykazały też, że awokado pomaga obniżyć zły cholesterol.
Wartości odżywcze: 431 kcal / 13 g białka / 40 g węglowodanów / 24 g tłuszczu
Porcje: 4
Składniki:
Ciasto:
- 75 g migdałów blanszowanych
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 200 ml mleka migdałowego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 awokado
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Sypkie składniki na ciasto wsyp do miski i wymieszaj. Zrób wgłębienie na środku i wbij jajko. Powoli dodawaj mleko, wyrabiając ciasto i dosypując mąkę, aż uzyskasz gęstą masę. Pozostaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
-
Duś czosnek, tymianek i paprykę przez 2 min na patelni na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i piecz w piekarniku przez 10 min. Awokado pokrój w plasterki i polej sokiem z cytryny.
-
Rozgrzej posmarowaną olejem patelnię. Usmaż naleśniki na złoto i nałóż na nie awokado, pieczarki i zieloną pietruszkę.