4 nowe przepisy na naleśniki dla biegacza

Myślisz, że naleśniki są równie dobre dla formy, jak pączki? Lepiej wypróbuj te przepisy jeszcze dzisiaj i pomyśl jeszcze raz. Twój ulubiony brunch właśnie otrzymuje zastrzyk wartości odżywczych.

4 nowe przepisy na naleśniki dla biegacza Michael Hedge
fot. Michael Hedge

Naleśniki z awokado i pieczarkami

Grzyby są nieprzeciętnie bogate w przeciwutleniacze. Badania wykazały też, że awokado pomaga obniżyć zły cholesterol.

Wartości odżywcze: 431 kcal / 13 g białka / 40 g węglowodanów / 24 g tłuszczu

Porcje: 4

Składniki:

Ciasto:

  • 75 g migdałów blanszowanych
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka migdałowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Sypkie składniki na ciasto wsyp do miski i wymieszaj. Zrób wgłębienie na środku i wbij jajko. Powoli dodawaj mleko, wyrabiając ciasto i dosypując mąkę, aż uzyskasz gęstą masę. Pozostaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.

  2. Duś czosnek, tymianek i paprykę przez 2 min na patelni na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i piecz w piekarniku przez 10 min. Awokado pokrój w plasterki i polej sokiem z cytryny.

  3. Rozgrzej posmarowaną olejem patelnię. Usmaż naleśniki na złoto i nałóż na nie awokado, pieczarki i zieloną pietruszkę.

4 nowe przepisy na naleśniki dla biegacza Michael Hedge
fot. Michael Hedge

Naleśniki z bananami, migdałami i kokosem

Dzięki fruktozie (czasem nazywanej cukrem owocowym) z miodu i bananów, białku z nabiału i tłuszczom z masła migdałowego te naleśniki dają kopa energii, który  pozwoli Ci przetrwać do późnego obiadu po pracy.

Wartości odżywcze: 423 kcal / 14 g białka / 45 g węglowodanów / 22 g tłuszczu

Porcje: 4

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 200 g maślanki
  • 25 g organicznego masła

Nadzienie:

  • 2 dojrzałe banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła migdałowego
  • 30 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zmieszania suchych składników ciasta ze szczyptą soli. Białka ubij na sztywną pianę. Oddzielnie wymieszaj żółtka, maślankę i roztopione masło, a następnie wymieszaj je z mąką, aż ciasto będzie gładkie.

  2. Ostrożnie wmieszaj białko do ciasta. Odstaw naczynie na bok. Banany pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny i miodem.

  3. Usmaż naleśniki na gorącej patelni, a następnie posmaruj je masłem migdałowym, nałóż na nie banany, posmaruj miodem i posyp wiórkami kokosowymi.

4 nowe przepisy na naleśniki dla biegacza Michael Hedge
fot. Michael Hedge

Naleśniki z jagodami i siemieniem lnianym

Siemię lniane jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwas alfa-linolenowy, którego organizm używa do zrównoważenia nastroju i ograniczenia uczucia zmęczenia. Dostajesz też dawkę tlenku azotu, który, jak udowodniono, poprawia pamięć.

Wartości odżywcze: 350 kcal / 15 g białka / 47 g węglowodanów / 12 g tłuszczu

Porcje: 6

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 90 g mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 375 ml pełnotłustego mleka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 łyżki malin
  • 2 łyżki jagód
  • 5 g siemienia lnianego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka serka mascarpone

Sposób przygotowania:

  1. Zrób ciasto, mieszając wszystkie składniki na gładko do uzyskania gęstej konsystencji.

  2. Maliny rozgnieć widelcem i dodaj do ciasta z jagodami, siemieniem lnianym i łyżką syropu klonowego. Wymieszaj wszystko dobrze jeszcze raz.

  3. Nałóż dużą łyżkę ciasta na patelnię i smaż szybko z obu stron.

  4. Na talerzu na wierzch naleśnika nałóż kleks mascarpone. Polej syropem klonowym i ciesz się smakiem.

4 nowe przepisy na naleśniki dla biegacza Michael Hedge
fot. Michael Hedge

Pikantne naleśniki z ciecierzycą i pomidorem

To coś więcej niż szybki sposób na uwolnienie się od stresu. Kminek pomoże zmniejszyć napięcie i poprawi pamięć, a imbir złagodzi bóle głowy.

Wartości odżywcze: 370 kcal / 19 g białka / 56 g węglowodanów / 9 g tłuszczu

Porcje: 6

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 90 g mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 375 ml pełnotłustego mleka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2,5 cm imbiru, startego
  • 1 łyżka kolendry, drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 liść laurowy
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 400 g ciecierzycy
  • trochę masła

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, na koniec dodając imbir i kolendrę. Wsyp kminek na patelnię i duś przez 5 min, a następnie dodaj kurkumę, chili i liść laurowy. Duś wszystko przez kolejne 5 min.

  2. Wrzuć pomidory na patelnię i zredukuj płyn, a potem wsyp także ciecierzycę.

  3. Zrób ciasto, mieszając wszystkie składniki na gładko do uzyskania gęstej konsystencji, podczas gdy mieszanka pomidorów i ciecierzycy będzie się gotować na małym ogniu przez 30 min.

  4. Gdy naleśniki będą gotowe, nałóż na każdy z nich trochę nadzienia z pomidorów i ciecierzycy. Udekoruj kolendrą.

Zobacz także:

RW 01-02/2023

REKLAMA
}