Pstrąg z jajkiem po królewsku
Zaledwie 100 g pstrąga dwa razy w tygodniu wystarczy, aby wzmocnić mózg i serce – dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 w tłustych rybach.
Wartości odżywcze: 601 kcal / 44 g białka / 42 g węglowodanów / 30 g tłuszczów
Porcje: 2
Składniki:
- 120 g białej i czerwonej komosy ryżowej
- 40 g mąki
- 3 jajka, 1 ubite
- 500 ml mleka
- szczypta cukru
- kropla oliwy z oliwek
- 2 wędzone filety z pstrąga (ok. 160 g)
- 4 szparagi
- 80 g szpinaku
- 4 papryczki chilli, posiekane
- 1 cebula dymka, pokrojona w plastry (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1 / Gotuj komosę ryżową przez 12 minut; odcedź do miski. Zmieszaj na gładką masę 20 g mąki, ubite jajko, 250 ml mleka, szczyptę soli i cukru.
2/ Uformuj z tego dwie babeczki i podsmaż je na oleju na złoto.
3/ Podgrzej pstrąga w piekarniku i zblanszuj szparagi i szpinak, gotując je kilka minut, a potem zanurzając w zimnej wodzie.
4/ Sos: podsmaż chilli, dodać resztę mleka i mąki i duś na mniejszym ogniu, ubijając, aż będzie gęsty. Zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.
5/ Ugotuj jajka, połóż po jednym na każdą babeczkę z zieleniną i filetem, polej sosem. Udekoruj plastrami dymki.