Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Brzoskwinia: owocowy hit jesieni

Brzoskwinie mają tylko 39 kcal w 100 g, a do tego są pełne niacyny wpływającej na produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Są smaczne, poprawiają wygląd i pomagają w biciu życiówek. Tytuł owocowego hitu jesieni brzoskwiniom przyznaliśmy nie bez kozery – nic, tylko jeść!

Brzoskwinia: owocowy hit jesieni fot. Mitch Mandell

Już starożytni uważali owoc brzoskwini za symbol urody i płodności, więc czemu by nie rozmnożyć swoich życiówek, a przy tym jeszcze dobrze wyglądać? Brzoskwinie jedz po treningu. Nie tylko dlatego, że zawierają dużo wody, ale mają również węglowodany, potas (kluczowy elektrolit) i witaminę C, która wspomaga regenerację chrząstek stawowych.

Grillowane. Grilluj przepołowione owoce, dopóki nie zbrązowieją. Posyp odrobiną brązowego cukru, cynamonu i dodaj mascarpone.

Jak bruschetta na śniadanie. Tosty skrop miodem, dodaj brzoskwinie, truskawki i miętę.

Po francusku. Usmaż tosty francuskie (zamoczone w jajku). Brzoskwinie podgrzej na patelni, dodaj miód i poczekaj, aż zmiękną i nabiorą brązowego koloru. Serwuj na toście.

Po grecku. Wymieszaj ze sobą: arbuza, pomidora, awokado, fetę i brzoskwinie. Skrop cytryną.

Pikantnie. Pokrój brzoskwinie w plasterki i polej je sokiem z limonki wymieszanym z wodą pół na pół. Dopraw szczyptą startej papryczki chili, brązowym cukrem, solą i kolendrą.

Sos brzoskwiniowy. Zblenduj brzoskwinie z odrobiną soku pomarańczowego i kilkoma liśćmi mięty. Dodaj łyżkę miodu.

Wieprzowe tacos. Grillowaną wieprzowinę pokrój w kawałki, dodaj brzoskwinie, bazylię, kostki fety i skrop sokiem z limonki.

Uwaga!

Pestkę brzoskwini zostaw w spokoju: zawiera trujący kwas cyjanowodorowy.

RW 10/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij