Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Burak czerwony: doping naturalny [PRZEPIS]

Przywracamy szacunek burakowi, zdegradowanemu przez poprzednie pokolenia do roli przystawki przy sztuce mięsa. Gdyby stworzyć listę naturalnych substancji dopingujących pochodzących z warzyw i owoców, które mają wpływ na wyniki biegaczy, to te z buraka znalazłby się zapewne na podium.

Burak czerwony: doping naturalny [PRZEPIS] fot. Mitch Mandell

 

Oczywiście chodzi o substancje nakazane, a nie zakazane. Swój krwistoczerwony kolor zawdzięczają betalainom, czyli naturalnemu barwnikowi o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych, zwalczającemu komórki nowotworowe. Betalainy obniżają także ciśnienie tętnicze, zmniejszają stany zapalne w organizmie i przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu. Obecność antocyjanów z kolei zwiększa wydzielanie tlenku azotu, który – pisząc w skrócie – da Ci większą wydolność organizmu.

Sałatka z buraków i zielonego pomidora

Pieczenie wydobywa z buraków słodycz skontrastowaną w tym daniu z wytrawnym pomidorem.

Składniki:

  • 1 ½ kg wyszorowanych buraków
  • 1 zielony pomidor
  • ¼ filiżanki natki pietruszki
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ filiżanki siekanej rzodkiewki
  • ½ łyżeczki soli i szczypta pieprzu

Do dzieła!

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Każdy z buraków zawiń w folię aluminiową i wstaw na około 45-50 minut (w zależności od wielkości buraka). Zagotuj trochę wody i przelej do miseczki. Włóż do niej pomidora, pietruszkę i blanszuj przez 30 sekund. Wyciągnij z wrzątku i przelej zimną wodą. Do blendera wrzuć pietruszkę wraz z 3 łyżkami zimnej wody i zmiksuj.

Obierz przestudzone buraki ze skóry i pokrój w łódeczki. Obierz ze skóry pomidora, usuń twarde części ze środka i pokrój w kostkę. Połącz go w misce z rzodkiewką, łyżką oliwy i zblendowaną pietruszką. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na dnie talerza buraki, posyp miksturą z rzodkiewki, pomidora i pietruszki. Skrop wszystko oliwą i octem balsamicznym. Buraki możesz podać także na liściach rukoli. Porcja dla 4 osób.

RW 06/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij