Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Runners-world.PL

PODZIEL SIĘ

4


OCEŃ
5.0

Czekolada jest dobra czy zła?

Z reguły to, co nam najbardziej smakuje, nie jest najlepsze dla naszego zdrowia. Ale czy czekolada może być wyjątkiem? Czy biegacze mogą ją bezkarnie jeść, nie martwiąc się o swoją formę i sylwetkę?
Czekolada może mieć dobry wpływ na Twoje zdrowie, ale otwierając kolejną tabliczkę, nie oszukuj się, że jest to zdrowa żywność. (rys. Thomas Fuchs)

Jak wielu mężczyzn, zawsze oblewam się potem, kiedy przychodzi mi wybrać prezent dla mojej żony. Czy to z okazji urodzin, walentynek czy rocznicy, o której w umiejętnie zawoalowany sposób przypomina mi teściowa. Dzień mija za dniem, a pomysłów jak nie ma, tak nie ma. I wcale nie chodzi o to, że moja żona jest wymagająca i trudno ją zadowolić, ale o to, że każdy związek wymaga troski i starań o drugiego partnera. A to wiąże się z presją, by ciągle zaskakiwać drugą stronę czymś zupełnie wyjątkowym i niepowtarzalnym.

Ostatnio przez głowę przebiegła mi leniwa myśl, by wystąpić z tradycyjną bombonierką czekoladek. Cóż... Usprawiedliwia mnie fakt, iż media ostatnio dość często bombardują nas informacjami o wręcz zbawiennym wpływie czekolady na nasze zdrowie.

Nauka w służbie czekolady

Ja osobiście podchodzę do tych informacji nieco sceptycznie, bo przez lata przekonywano mnie o czymś całkowicie odwrotnym: czekolada = próchnica i nadwaga. Mimo to fani czekolady mają coraz więcej argumentów na obronę swojego ulubionego smakołyku.

Amerykański PNAS (Prodeedings of the National Academy of Science) opublikował przekonujące dane o dobroczynnym wpływie bogatego we flawanole kakao na stan układu krwionośnego. Dane z Danii (kraju, gdzie spożywa się najwięcej czekolady na głowę mieszkańca) mówią o tym, że ich współczynnik umieralności jest o 47% niższy niż u tych nacji, które do czekolady podchodzą z ogromną rezerwą. "Journal of Cardiovascular Pharmacology" wydał nawet specjalny suplement, w którym opublikował 17 artykułów o tym, jak to czekolada dobrze wpływa na nasze zdrowie, m.in. obniża ciśnienie, poprawia ukrwienie mózgu, gwarantuje zdrowszą i ładniejszą skórę.

Jeśli tego Ci mało, to badacze z Instytutu Johnsa Hopkinsa stwierdzili, że małe ilości czekolady pozytywnie wpływają na stan płytek krwi, a nowy produkt na rynku amerykańskim, czyli CocaVia, obniża poziom cholesterolu LDL o 6,7% (zgodnie z tym, co napisano w "Journal of the American Dietetic Association"). Chyba wystarczy argumentów, by zacząć się rozglądać za najbliższą fabryką Willy'ego Wonka?

Czekoladowy układ krwionośny

Jest jeden problem - większość badań była sponsorowana przez producentów takich produktów spożywczych, jak Mars, Snickers czy wspomniany CocaVia. Trochę trudno więc im bezgranicznie wierzyć, chociaż podniebienie ma inne zdanie i chętnie przyjęłoby wyniki tych badań całkowicie bezkrytycznie.

Ale znalazłem wyjątek - Mary Engler jest fizjologiem, który od 15 lat bada związki między dietą a stanem naczyń krwionośnych. Opublikowała ona w "Journal of the American College of Nutrition" wyniki niezależnych badań, które pokazują pozytywny wpływ ciemnej czekolady na poprawę przepływu krwi przez żyły i tętnice. Czekolada pozbawiona zawartych w kakao flawanoli nie miała już takiego wpływu.

1 2
STRONA 1 z 2

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Gorzka czekolada jest w miarę zdrowa, chociaż w nadmiarze wszystko może zaszkodzić. Na pewno jest o niebo lepsza od pozostałych czekolad. Byle mieć to pod kontrolą i będzie ok :)

    Bidint, 2013-12-09 18:10:40
  • avatar
    zgłoś
    Wszystko prawda, tylko taka mała uwaga do tłumacza - kale to po prostu jarmuż...
    Daenerys89, 2012-03-16 15:09:49
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij