[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Dania kuchni meksykańskiej: przepis na salsę i ciasteczka „kuku”

Spróbuj słonecznego paliwa Indian, na którym pokonują ultramaratony w sandałach - kukurydzy. Biegający Indianie Tarahumara z Meksyku nie wyobrażają sobie posiłku bez przygotowanych na różnych sposoby jej ziaren. I nie ma w tym żadnego sekretu czy magii.

Przepis na meksykańską salsę i ciasteczka „kuku” Żółty kolor ziaren to sprawka karotenoidów (podnoszą odporność). Te z przetworzonej kukurydzy są łatwiej przyswajalne niż z marchewki. (fot. Ben Alsop)

Kukurydza to po prostu świetne źródło lekkostrawnych węglowodanów. Możesz wyczarować z niej proste i smaczne dania. Wypróbuj dwa poniższe przepisy i sprawdź, jak potrafi napędzić złote meksykańskie paliwo!

Salsa z fasoli i kukurydzy

Nakładaj na tosta lub bagietkę. Salsa pasuje także do grillowanego kurczaka i ryby.

REKLAMA

Składniki:

  • 1 filiżanka gotowanej kukurydzy
  • ¼ filiżanki drobno siekanej cebuli
  • sok z ½ limonki
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 łyżeczka mielonej, pikantnej papryki plus garść świeżej, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 ½ łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Połącz wszystkie składniki w naczyniu.
  2. Odstaw do lodówki na około 30 min. Gotowe.
  3. Składniki na 6 porcji.

Przeczytaj też o plemieniu Tarahumara i legendarnym Caballo Blanco Ultra Marathon: Caballo Blanco Ultra Marathon: bieg Królową Wąwozów.

Ciastka „kuku”

Zasłużysz na nie po długim wybieganiu.

Składniki na ok. 18 ciastek:

  • ¾ filiżanki masła
  • ¾ filiżanki świeżych ziaren słodkiej kukurydzy,
  • ½ filiżanki dodatkowo
  • ¾ filiżanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • 1 filiżanka mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Podgrzewaj w rondlu masło i kukurydzę (1 filiżanka) na średnim ogniu przez 5 min. Gdy przestygnie, zblenduj.
  2. Do garnka z masą maślano-kukurydzianą dosyp cukru i zmiksuj.
  3. Dodaj jajka, wanilię, resztę suchych składników i wymieszaj. Możesz dosypać resztę świeżych ziaren.
  4. Na papierze do pieczenia rozłóż masę łyżką, formując małe dyski.
  5. Piecz przez ok. 11 min w temperaturze 175 st. C.

RW 09/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij