Runner's World poleca:

Dieta na maraton, zrzucenie wagi i wege [PRZEPISY]

Poleć ten artykuł:

Trenujesz do maratonu i nie wiesz, co jeść? Chcesz zrzucić wagę? A może właśnie planujesz na próbę ograniczyć lub wyeliminować mięso z diety? Oto, podane wręcz na tacy, smaczne rozwiązania Twoich problemów, a na deser przepisy biegających szefów kuchni.

Pewnie, jak cała redakcja Runner’s World i tysiące innych biegaczy, uwielbiasz jeść. No bo jak tu nie jeść, kiedy pokonuje się tyle kilometrów w tygodniu? Ale zamiast wciągać jak odkurzacz wszystko, co się nawinie, dobrze jest napełnić żołądek wartościowym, a do tego wybornym jedzeniem.

Uwierz (wcale nie na słowo, ale na własny język), że można zachować balans między smakiem, a wartościami odżywczymi. Istnieją setki produktów i potraw dla biegaczy – innych niż makaron, ryż, kurczak i warzywa na parze. Oczywiście ich wybór zależy od celu, jaki postawisz sobie na początku świadomego jedzenia i trenowania.

Perfekcyjne menu może wyglądać dla każdego biegacza całkiem inaczej. Jeśli połykasz dużo kilometrów w tygodniu, robisz ciężkie interwały, a do tego trening sprawnościowy, potrzebujesz posiłków z większą ilością kalorii, napakowanych węglowodanami i dobrej jakości białkiem.

Ale jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, Twój perfekcyjny plan powinien uwzględniać potrawy o mniejszej kaloryczności, ale większej objętości, żeby nie czuć głodu. Z naszych obserwacji, kiedy wspólnie jemy z biegaczami posiłki podczas akcji Wyzwanie Runner’s World przed maratonem w Poznaniu czy podczas obozów biegowych w górach, wynika, że coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm czy weganizm (weganie nie jedzą nic pochodzenia zwierzęcego).

Dlatego osobny rozdział poświęciliśmy zasadom odżywiania i potrawom dla biegaczy, którzy starają się ograniczyć mięso lub wyeliminować je z diety. Przykłady Scotta Jurka biegającego na zielonym paliwie dystanse ultra czy jarosza Przemka Sobczaka, zwycięzcy Biegu Rzeźnika 2014, niech będą najlepszą rekomendacją.

Na kolejnych stronach znajdziesz przepisy i plany żywieniowe na różne cele biegowe.

Tagi: dieta maraton | dieta zrzucenie wagi | dieta wegetariańska | przepisy dla biegacza | patenty szefów kuchni

Oceń artykuł:

3.9

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij