Runner's World poleca:

Dobre i złe związki. Jak łączyć produkty spożywcze?

Poleć ten artykuł:

Pewne produkty spożywcza wzajemnie się uzupełniają, niektóre zaś w duecie nie tylko nie niosą nic dobrego, ale i szkodzą. Sprawdź, jakie składniki Twoich posiłków do siebie pasują, a jakie nie, i efektywniej wykorzystuj ich właściwości.

Sok pomarańczowy + jajko

plus Dobre połączenie

Liczba czerwonych krwinek i stężenie hemoglobiny we krwi decydują o dostarczaniu tlenu do mięśni podczas biegu i są ściśle uzależnione od ilości żelaza w codziennych posiłkach. W żywności znajdują się dwa rodzaje żelaza: żelazo hemowe (pochodzące z mięsa), którego poziom przyswajania tylko w niewielkim stopniu uzależniony jest od innych składników żywności, oraz trudniej przyswajalne żelazo niehemowe (znajdujące się w warzywach, żółtku jaj, produktach zbożowych).

Poziom wchłaniania tego ostatniego jest w dużym stopniu uzależniony od kompozycji całego posiłku. Zwiększenie przyswajania żelaza niehemowego, szczególnie w przypadku wegetarian, możliwe jest dzięki jednoczesnemu spożywaniu produktów bogatych w kwas askorbinowy (witaminę C). Dlatego dobrze wypić szklankę świeżego soku pomarańczowego do porannej jajecznicy, by odwrócić działanie produktów utrudniających wchłanianie żelaza (np. herbaty).

Tagi: jak łączyć jedzenie | zdrowe połączenia produktów | zasady łączenia produktów

Oceń artykuł:

3.7

Skomentuj (1)

Forrest, 9 października 2015, 10:50

Bardzo przydatny artykuł. Nie byłem świadom wielu z połączeń. Spróbuję z nich zrezygnować, bo czasem lubiłem je łączyć :)
przejdź do forum

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij