Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Fusilli z bazylią, pomidorami i sosem z awokado [PRZEPIS]

Przygotowanie tego sosu z awokado trwa krócej niż bieg na 800 metrów po rekord świata – a do tego jest DUŻO łatwiejsze. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na szybką pastę, a resztę wolnego czasu przeznacz na party!

Fusilli z bazylią, pomidorami i sosem z awokado [PRZEPIS] fot. Levi Brown

To, że makarony są przyjaciółmi biegacza, wiadomo nie od dziś. Tylko ile można jeść klasyczne bolognese?

Składniki

  • 350 g pełnoziarnistego makaronu fusilli (świderki)
  • 2 filiżanki pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ filiżanki lekko posiekanych listków świeżej bazylii
  • 2 miękkie awokado, rozgniecione
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • ¼ szklanki startego parmezanu (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie

W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj ¼ łyżeczki soli. Wsyp makaron, kiedy woda zacznie wrzeć. Gotuj, aż stanie się sprężysty, ale nie rozgotowany. Odsącz makaron, odlewając szklankę wody, a następnie odstaw go na bok w durszlaku. Do miski wrzuć pomidory, czosnek i posyp je ¼ łyżeczki soli. Dodaj oliwę i bazylię. Lekko podrzuć do góry zawartość, żeby składniki wymieszały się, i odstaw. Do pustego garnka po makaronie włóż rozgniecione awokado, zalej sokiem z cytryny i wymieszaj z przygotowanymi wcześniej pomidorami. Dolej odrobinę wody po makaronie, by uzyskać zawiesisty, delikatny sos. Dodaj makaron. Na talerzu posyp pieprzem i parmezanem, jeśli lubisz. Udekoruj kilkoma świeżymi listkami bazylii. Danie dla 4 osób.

1 porcja: 485 kcal, 74 g węglowodanów, 13 g błonnika, 13 g białka, 16 g tłuszczu.

RW 09/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij