Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Grill na medal: szaszłyki w wersji FIT [PRZEPISY]

Upiec, ale nie spalić – to wiedzą o grillu wszyscy. Redakcja RW podpowiada jeszcze jeden patent: najlepiej jeśli mięso potrzymasz w marynacie przez noc. Skruszeje i nabierze naprawdę wyśmienitych smaków. Oto 5 przepisów, które po prostu musicie wypróbować tego lata.

Grill na medal: szaszłyki w wersji FIT [PRZEPISY] fot. Matt Raney

Do wszystkich przepisów zastosujesz tę samą zasadę:

Pokrój składniki na podobnej wielkości kawałki. Zrób marynatę, a potem podziel ją na 2 części i w jednym z pojemników umieść „komponenty”. Marynuj je przed grillowaniem przez minimum 15 minut. Nabij na szpikulce i rozmieść je nad żarem. Obracaj co kilka minut. W połowie grillowania pędzlem kuchennym posmaruj szaszłyki marynatą. Składniki dla 4 osób.

Souvlaki z polędwicy

Souvlaki, czyli tradycyjne greckie szaszłyki, robi się z chudej polędwicy wieprzowej, bogatej w białko przyspieszające regenerację mięśni po treningu. Papryczki peppadew (małe, słodko- -ostre) i fenkuł (koper włoski) nadadzą ciekawego smaku.

  • Grilluj 10 minut.
  • Podawaj z dipem tzatziki.

Na szpic:

  • 300 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w 2,5-cm plastry
  • 1 filiżanka papryczek peppadew (lub innej małej, kulistej odmiany)
  • 1 bulwa fenkuła, pokrojona w 2,5-cm plastry

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki soli

Udka z miodem

Kup trybowane (bez kości) udka z kurczaka. Mają więcej żelaza niż pierś, no i pełno białka. Do tego mięso z udek nie jest suche. Ostra papryka zawiera działającą przeciwbólowo i przeciwzapalnie kapsaicynę.

  • Grilluj 10 minut.
  • Podawaj ze szczypiorkiem.

Na szpic:

  • 300 g trybowanych udek z kurczaka, pociętych na 2,5-cm kawałki
  • 2 cukinie, pokrojone jak kurczak
  • 2 słodkie papryki (uformowane jak reszta)

Marynata:

  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kminu
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • ¼ łyżeczki soli

Oscypek z pomidorem

Miano oscypka może nosić tylko podhalański ser wytwarzany tradycyjnymi metodami, ale nie bądźmy ortodoksyjni. Ser „typu oscypek” kupisz nawet w Gdańsku. Nietypowe będzie za to połączenie: smaki polskich gór z przyprawami śródziemnomorskimi.

  • Grilluj 8 minut.
  • Podawaj z natką pietruszki.

Na szpic:

  • 300 g sera typu oscypek, pokrojonego w 2-cm kostkę
  • 1 filiżanka pomidorów koktajlowych
  • 1 mały bakłażan (2-cm kostka)
  • 1 czerwona cebula (2-cm kawałki)

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Wołowina z pesto

Polędwica wołowa ma mało tłuszczu, za to dużo żelaza niezbędnego do transportu tlenu podczas biegu. Pesto zawiera sporo kwasów tłuszczowych omega-3, działających przeciwzapalnie na zbolałe mięśnie.

  • Grilluj 8 minut
  • Podawaj z posiekaną bazylią.

Na szpic:

  • 300 g polędwicy wołowej, pokrojonej w 2,5-cm kostkę
  • 250 g kapeluszy pieczarek (bez nóżki)
  • 8 szalotek, przekrojonych na pół

Marynata:

  • 2 łyżki pesto
  • 1 łyżka chrzanu
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Krewetki po azjatycku

Mięso z krewetek i przegrzebków ma mnóstwo białka i mało tłuszczu. Awokado jest za to bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe (tak, możesz je grillować!). Świeży ananas doda soczystości temu szaszłykowi i zapewni dawkę witaminy C.

  • Grilluj 6 minut
  • Podawaj posypane sezamem.

Na szpic:

  • 750 g krewetek tygrysich, obranych i pokrojonych w kawałki
  • 1 duża słodka papryka, podzielona na 2,5-cm cząstki
  • 2 twarde awokado, pokrojone w 2,5-cm kostkę
  • 2 filiżanki kawałków ananasa

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka ostrego sosu pomidorowego typu tabasco
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru

RW 07/2016  

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij