REKLAMA

Gut: reguluje trawienie, wspiera wątrobę, wzmacnia odporność

Wiesz, że w swoich jelitach dźwigasz aż 2 kilogramy bakterii, grzybów i wirusów? Bez obaw, to sojusznicy Twojego zdrowia, formy i sylwetki - pod warunkiem, że to środowisko funkcjonuje prawidłowo. Jego delikatną równowagę łatwo zaburzyć, na szczęście jednak, odpowiednimi suplementami równie łatwo harmonijne działanie tego mikrobiomu można przywrócić.

Gut: reguluje trawienie, wspiera wątrobę, wzmacnia odporność materiały prasowe

Mikrobiom przewodu pokarmowego (zwany też mikrobiotą jelitową lub florą bakteryjną jelit) człowieka tworzy około 2 kilogramów bakterii, grzybów i wirusów. Choć to wydaje się nieprawdopodobne, naukowcy zaczęli przyglądać mu się bliżej dopiero kilkanaście lat temu, by dowiedzieć się między innymi, jaką pełni rolę w organizmie. I z miesiąca na miesiąc dowiadujemy się coraz więcej. Dzisiaj już z całą pewnością wiemy, że:

  1. Bakterie jelitowe biorą udział w rozkładzie resztek pokarmowych, co wspiera „odzysk energii” w organizmie. Część z nich produkuje witaminy, a inne ułatwiają ich wchłanianie (np. witaminy K, niektórych witamin z grupy B). Rozkład składników pokarmu, skutkujący powstawaniem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, zapewnia pożywkę kolonocytom – komórkom nabłonka jelitowego. Z kolei ciągłość zwartych struktur jelitowych zapewnia także mniejsze ryzyko zaburzeń żołądkowo-jelitowych.

  2. Zrównoważony mikrobiom z odpowiednią ilością „dobrych” bakterii utrudnia lub nawet uniemożliwia skolonizowanie poszczególnych fragmentów jelita przez bakterie „złe”, czyli chorobotwórcze, mogące np. powodować zatrucia pokarmowe.

  3. Bakterie jelitowe wywierają ogromny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, działając immunomodulacyjnie. Prawidłowy skład mikrobiomu wydaje się również minimalizować predyspozycje do występowania chorób metabolicznych – insulinooporności i cukrzycy typu II, a także zaburzeń gospodarki lipidowej, niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (znanej jako NAFLD).

  4. Bakterie jelitowe mogą chronić przed odkładaniem się tkanki tłuszczowej, w efekcie zmniejszając ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości.

  5. W literaturze naukowej odnaleźć można także znaczne ilości doniesień, w których wspomina się o wpływie składu mikrobioty jelitowej np. na ryzyko rozwoju zespołu nadwrażliwego jelita (IBS). Badania interwencyjne, w których modyfikowano skład mikroorganizmów jelitowych, pozwoliły zaobserwować, że zabiegi te mogą przynosić poprawę samopoczucia i ograniczenie objawów chorobowych u osób z IBS.

REKLAMA

REKLAMA

Gut: reguluje trawienie, wspiera wątrobę, wzmacnia odporność materiały prasowe

Obecnie wiemy więc już, że bez prawidłowo działającego mikrobiomu, nie będzie funkcjonował ani nasz układ trawienny, ani odpornościowy, ani hormonalny, ani nerwowy. W oparciu o powyższe fakty w świecie nauki pojawiają się głosy, że mikrobiom można traktować jako niezależny organ człowieka.

Dlaczego tak ważny dla bakterii  jest błonnik?

Jednym z najistotniejszych czynników wspierających prawidłowe działanie mikrobioty jest obecność błonnika w diecie. Jego niedobór może prowadzić nie tylko do zaparć i przyczyniać się do powstania hemoroidów, może nie tylko utrudniać odchudzanie, ale może być bezpośrednią przyczyną niekorzystnych zmian we florze bakteryjnej jelit.

Dzieje się tak dlatego, że niektóre z frakcji błonnika pełnią rolę prebiotyków, to znaczy substancji będących pożywką dla probiotyków – czyli właśnie mikroorganizmów jelitowych. Dlatego tak istotna jest obecność w diecie warzyw i owoców, szczególnie surowych, a także produktów pełnoziarnistych, nasion, roślin strączkowych i orzechów. Zalecana dzienna dawka błonnika to minimum 30 g.

Dlaczego tak ważny dla bakterii  jest tłuszcz?

Drugim istotnym czynnikiem jest tłuszcz, ale ten zdrowy, pochodzący z ryb, oliwy, orzechów czy awokado – tzw. zdrowe tłuszcze modulują skład mikrobiomu. Z kolei nasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza w połączeniu z cukrem, bardzo źle wpływają na zasiedlające nas bakterie, dlatego tak niebezpieczne dla zdrowia są produkty wysoko przetworzone.

A jaki wpływ mają bakterie na tycie?

Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy to zaburzone środowisko mikroorganizmów jelitowych predysponuje do wzrostu masy ciała, czy też nadmierna konsumpcja kalorii prowadzi do zaburzeń na poziomie mikrobiomu. Faktem pozostaje jednak, że osoby otyłe, przez zmiany w składzie bakterii jelitowych, mogą przyswajać z pożywienia większe porcje energii. Jednym słowem łatwiej im dalej tyć. Zatem pierwszym krokiem do szczupłej sylwetki, jest regulacja funkcjonowania mikrobioty. Pomoże Ci w tym suplement Natural Nation GUT.

REKLAMA

Gut: reguluje trawienie, wspiera wątrobę, wzmacnia odporność materiały prasowe

Wyjątkowy skład, wielopoziomowe działanie

Gut to suplement diety, którego głównym zadaniem jest wsparcie pracy jelit na trzech poziomach: bakteryjnym, enzymatycznym i mechanicznym. 

  • Poziom bakteryjny. Działanie na poziomie bakteryjnym jest możliwe dzięki żywym kulturom bakterii probiotycznych Bacillus coagulans MTCC 5856. Wzbogacają one mikrobiotę jelitową i mają dobroczynny wpływ na ogólną kondycję całego organizmu. Ich prozdrowotne działanie zostało potwierdzone w badaniach klinicznych.

  • Poziom enzymatyczny. Zapewnia to opatentowany przez firmę Sabinsa kompleks enzymów trawiennych Digezyme®, w skład którego wchodzi pięć enzymów: amylaza, celulaza, lipaza, laktaza i proteaza. Trawienie jest szybsze, a składniki lepiej wchłaniane. Dodatkowo Bromelina, enzym z łodygi ananasa, ułatwia trawienie białek.

  • Poziom mechaniczny. Produkt dodatkowo wzbogaciliśmy o inulinę firmy Beneo, która została zatwierdzona przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności – EFSA. Inulina-Orafti® to błonnik naturalny pochodzący z cykorii, który nie jest trawiony przez enzymy, dzięki czemu stanowi doskonałą pożywkę dla naszej mikrobioty jelitowej. Inulina przyczynia się do prawidłowej pracy jelit poprzez zwiększanie częstotliwości wypróżnienia. Dlatego nasz suplement działa na poziomie mechanicznym. 

Oprócz tego GUT zawiera ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania błon śluzowych żołądka i jelita cienkiego. Pomaga utrzymać równowagę i komfort układu pokarmowego u osób z wrażliwym układem trawiennym. 

Do aktywnych składników suplementu zalicza się tez ekstrakt z owoców pieprzu czarnego, standaryzowany aż na 95% piperyny. Ma ona wpływ na wchłanianie pozostałych substancji. Piperyna dodatkowo wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Podnosi ona również aktywność enzymów, które odpowiadają za transport i wykorzystanie aminokwasów. 

Biegacze, którzy chcieliby wzmocnić swój mikrobiom, mogą skorzystać ze specjalnego rabatu na suplement GUT dla Czytelników Runner's World. Wystarczy podczas składania zamówienia w sklepie naturalnation.pl wpisać w odpowiednim polu kod RWf3. Kod zniżkowy będzie aktywny do 31 marca.

NN

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA