Ogniste jajka kalabryjskie
Podkręć smak i przyspiesz metabolizm, by wydajniej spalać tłuszcz, z tą pikantną włoską wersją dobrze wszystkim znanej jajecznicy.
Wartości odżywcze (1 porcja): kaloryczność - 776 kcal, białko - 31 g, węglowodany - 28 g, tłuszcz - 60 g
Składniki:
- 50 g ciecierzycy, odsączonej
- 2 łyżeczki zielonej pietruszki, posiekanej
- 2 łyżeczki szczypiorku, posiekanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny
- 10 g masła
- 3 jajka
- 50 g kiełbasy nduja
- 1 kromka chleba na zakwasie
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
-
W miseczce wymieszaj ciecierzycę, pietruszkę i szczypiorek, a następnie dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
-
Masło roztop na patelni na średnim ogniu, a następnie rozbij jajka i wlej je na patelnię. Aby uzyskać idealną konsystencję, pozwól, aby jajka najpierw lekko się ścięły, a potem je zamieszaj.
-
Gdy jajka będą już prawie gotowe, zdejmij je z ognia i wmieszaj w jajecznicę kawałki pikantnej kiełbasy nduja.
-
Opiecz kromkę chleba – pełnego wolno uwalniających się węglowodanów, które zapewniają stałe dostawy energii – i natrzyj ją ząbkiem czosnku. Posmaruj masłem i nałóż na talerz razem z jajecznicą z nduja oraz ciecierzycą, która dostarczy Ci porcję błonnika.