Runner's World poleca:

Jak jeść, żeby schudnąć?

Poleć ten artykuł:

Podstawą planu odchudzania jest odpowiedni stosunek kalorii spożywanych do spalanych. Jedz mniej lub spalaj więcej niż potrzebujesz, a zrzucisz zbędne kilogramy. Nasz plan, opracowany specjalnie dla biegaczy, pokaże Ci, jak stracić parę kilo i utrzymać ten efekt.

Wydaje się prawie niemożliwe, żeby biegacz miał nadwagę. Całe to bieganie, wszystkie te kalorie spalane na ulicach miasta i po parkowych ścieżkach, i... nic. To po prostu niesprawiedliwe. Problem w tym, że czytamy o nawykach żywieniowych najlepszych biegaczy, którzy układają swoje diety pod kątem konkretnego celu (mnóstwo węglowodanów w postaci batoników, żeli i napojów energetycznych), i dochodzimy do wniosku, że jako biegacze rekreacyjni powinniśmy robić to samo. A przecież nie należymy do elity. Jesteśmy zwykłymi ludźmi, którzy biegają, aby nie przytyć, by dodać sobie energii i prowadzić zdrowy tryb życia.

Fakty są nieubłagane: wystarczy 100 dodatkowych (zbędnych) kilokalorii dziennie, by w ciągu roku przytyć 5 kg. A 100 kalorii to na przykład jedna wysokoenergetyczna przekąska zjedzona niepotrzebnie przed biegiem. Albo jedna zbędna butelka napoju sportowego wypita przed 30-minutowym spacerem. Często ten dodatkowy ciężar, który biegacze dźwigają wokół pasa, to skutek jedzenia w celu dodania sobie energii lub przed startem - bez zwracania uwagi na kalorie. Niestety, kalorie mają znaczenie, a jako biegacze nie doceniamy tego, ile ich zjadamy, a przeceniamy to, ile spalamy.

To, co musisz zrobić, to dostosować plan żywieniowy do swych nawyków treningowych. Powinieneś dokładnie wiedzieć, kiedy jeść produkty bogate w węglowodany, które dostarczą Ci energii potrzebnej do tego, żeby dobrze biegać. Musisz również wiedzieć, kiedy jeść chude produkty bogate w białko oraz dobre dla zdrowia tłuszcze, które sprawią, że poczujesz się syty, podczas gdy ciągle będziesz chudł. Potrzebujesz po prostu Diety Biegacza.

Dieta Biegacza pomoże Ci określić realną liczbę kalorii, których potrzebujesz, aby utrzymać wagę lub trochę schudnąć - tyle, ile przewiduje Twój aktualny plan treningowy. To dieta 50-25-25, gdzie 50 procent kalorii pochodzi z węglowodanów, 25 procent z białka i 25 z tłuszczów. Dzięki temu, że połowa kalorii bierze się z węglowodanów, dieta ta dostarczy Ci mnóstwa energii, którą możesz szybko wykorzystać do biegania.

A dzięki temu, że reszta kalorii podzielona jest równo między białka i tłuszcze, dłużej czujesz się syty, co jest kluczową sprawą podczas odchudzania. Dieta ta zakłada też, że powinieneś spożywać węglowodany przed lub po treningu, oraz kładzie nacisk na właściwe białka i tłuszcze we wszystkich posiłkach po to, by zoptymalizować Twoje wyniki i zbić kilogramy. Wszystko jasne? Czas więc rozpocząć Dietę Biegacza! Oto ona:

Tagi: dieta | posiłek | przepis | jedzenie | zasady diety | białko | węglowodany | tłuszcze | błonnik

Oceń artykuł:

2.5

Skomentuj (3)

admin, 1 grudnia 2010, 15:41

'Garlic' napisał(-a):
OK, już wiem, źle został przetłumaczony tekst. W oryginale pewnie chodziło o funty, bo 1 kg = 2,2 funta i wtedy wszystko się zgadza.

Masz rację, zapomnieliśmy zmienić przelicznik dostosowany do funtów, a nie kilogramów. Błąd już został poprawiony. Dziękujemy za czujność! :)

Garlic, 23 listopada 2010, 12:15

OK, już wiem, źle został przetłumaczony tekst. W oryginale pewnie chodziło o funty, bo 1 kg = 2,2 funta i wtedy wszystko się zgadza.

Garlic, 23 listopada 2010, 11:22

Albo źle zrozumiałem albo jest błąd. W kroku 1 liczymy zapotrzebowanie na kcal-rie. Ja mam 100 kg, mnożę to przez 13 to wychodzi 1300 kcal. To dlaczego ktoś kto waży 82 kg potrzebuje 2340 kcal?
przejdź do forum

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij