Runner's World poleca:

Jak ułożyć dietę: Łatwy sposób na zbilansowane posiłki

Poleć ten artykuł:

Jak stworzyć swoje zdrowe menu? Musisz poznać właściwe proporcje. Skorzystaj z metody, która przedstawia Twój talerz jako tarczę zegara. Do zapełnienia masz 60 minut. Dzięki niej poznajesz, jaką część z tego czasu powinny zajmować poszczególne składniki diety. 

Zegar

Komponowanie diety to jak pieczenie ciasta. Żeby wyszło musisz poznać odpowiednie proporcje wszystkich składników, które stworzą Twoje posiłki. Pomocna będzie w tym metoda, która zamienia okrągły talerz w tarczę odmierzającą 60 minut. 

Taki talerz trzeba wypełnić zbilansowaną kompozycją białek, węglowodanów (w tym zbożami, warzywami i owocami) oraz zdrowych tłuszczów roślinnych.

To przepis na najzdrowsze proporcje:

Białko: 15 minut na tarczy talerza

To główne źródło aminokwasów, które odbudowują mięśnie i wzmacniają odporność. Najbogatsze źródła białka to: drób, tłuste ryby, soja, nabiał, kuskus, owoce morza. Większość biegaczy potrzebuje od 60 do 90 g protein dziennie. Ale pamiętaj – co za dużo, to niezdrowo! Białko spożywane w nadmiernych ilościach odkłada się w formie tkanki tłuszczowej, zakłóca metabolizm i zakwasza organizm.

Ziarna i skrobia: 15 minut na tarczy talerza

To elementy diety bogate w węglowodany, odpowiedzialne za uzupełnienie zapasów glikogenu. Dzięki nim cukier nie zamienia się w tłuszcz. Najlepiej spożywać bogate w błonnik, pełnoziarniste produkty, takie jak brązowy ryż, owsianka czy razowy makaron. Jedz co najmniej 6 pełnoziarnistych porcji dziennie (jedna porcja to odpowiednik połowy kubka zboża lub kromki ciemnego chleba).

Warzywa: 15-20 minut na tarczy talerza

Ta niskokaloryczna część posiłku jest głównym źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów niezbędnych dla poprawy stanu mięśni i zachowania odpowiedniego metabolizmu energetycznego, które zazwyczaj stanowią dwa podstawowe cele każdego biegacza. Skomponuj porcję w kolorach tęczy (ciemne warzywa liściaste, pomarańczowe marchewki, fioletowa kapusta, żółte dynie i soczyste, czerwone pomidory) – w ten sposób dostarczysz organizmowi optimum składników odżywczych.

Owoce: 10 minut na tarczy talerza

Oprócz węglowodanów, owoce zawierają przeciwutleniacze, witaminy i potas, które są niezbędne dla uzyskania wysokiej wydolności organizmu podczas treningu oraz odpowiedniego bilansu płynów. Wybieraj owoce kolorowe (jagody, melony, winogrona, jabłka, pomarańcze) i pamiętaj o zjadaniu skórki, która zawiera błonnik i dodatkowe składniki odżywcze.

Tłuszcze: 2 minuty lub mniej na tarczy talerza

Zdrowe tłuszcze (znajdujące się w rybach czy orzechach) oraz oleje spożywcze (oliwa z oliwek, olej rzepakowy) są głównym źródłem składników odżywczych budujących silny system odpornościowy, a jednocześnie pomagają zmniejszyć napięcie mięśni. Dzienne spożycie oleju nie powinno jednak przekroczyć 6 łyżeczek.

Szybki patent: Dodaj zdrowie do koszyka

Woda smakowa

Nie lubisz smaku wody? Spróbuj wód smakowych, ale tylko tych zawierających naturalne barwniki smakowe. Inne to sama chemia. Wśród całkowicie naturalnych wód ze smakiem polecamy Ganic caramel – wodę z lodowca norweskiego + naturalne aromaty (cena: 10 zł/0,5 l).

W skomponowaniu zdrowej diety pomogą Ci też:

» Gra w kolory: Owoce i warzywa w diecie biegacza

» Zdrowa dieta: Lista zakupów biegacza

» Dieta biegacza: Jakie ryby są najzdrowsze i najsmaczniejsze?

RW 06/2012  

Tagi: zbilansowana dieta | zbilansowane posiłki | dieta biegacza

Oceń artykuł:

3.3

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij