Runner's World poleca:

Jak zrobić domowy izotonik?

Poleć ten artykuł:

Choć od napojów sportowych w sklepach uginają się półki, ich składu i jakości możemy być pewni, tylko samodzielnie je przyrządzając. Oto 4 proste przepisy na izotoniki dla biegaczy własnej roboty, które zapewnią Ci trening na pełnej wydajności i szybką regenerację po zejściu z trasy.

Domowa fabryka napojów sportowych ma same plusy. Nie mają sztucznych barwników i konserwantów. Sam wybierasz ulubiony smak – jedni przepadają za smakiem cytryny, inni grejfruta. Przyrządzisz je z produktów dostępnych w kuchni i warzywniaku. Kilka ruchów shakerem lub łyżką i gotowe. Każdy może zostać bohaterem we własnym domu.

„W zależności od stężenia substancji z przepisów możesz uzyskać również napoje hipo lub hipertoniczne” – mówi dietetyk sportowy, biegacz i triathlonista Jakub Czaja. Zaznacza, że proponowane przez nas receptury musisz wypróbować w trakcie czy po treningu, a nie podczas ważnego startu, bowiem każdy inaczej reaguje na kompozycję smaków i składu.

Instrukcja nr 1

Moc elektrolitów: ten izotonik nawadnia i dostarcza minerałów podczas biegu.

  • 9 g soli kuchennej
  • 1 l wody
  • sok z jednej cytryny, limonki lub innego owocu cytrusowego.

Wszystkie składniki dokładnie zmieszać. Możesz dodać liście świeżej mięty – nadadzą świeżości i zrównoważ nieco mdły smak soli.

Instrukcja nr 2

Mocny izotonik: nawadnia, a jednocześnie dodaje energii podczas i po ciężkim treningu.

  • 40-50 g cukru lub glukozy (około 4-5 płaskich łyżek)
  • około 2 płaskich łyżek fruktozy (czyli 20 g) – do kupienia w sklepach spożywczych. Uwaga, nie przekraczaj tej dawki!
  • 930-940 ml wody
  • szczypta soli
  • sok z cytrusów do smaku.

Do wersji regeneracyjnej po treningu dodaj więcej soku z cytrusów lub innych owoców. Żeby napój nie był mdły, możesz dodać kilka kropli ze świeżo startego imbiru.

Instrukcja nr 3

Lekki izotonik: idealny napój dla biegacza na trening o umiarkowanej intensywności.

  • 50 g glukozy – kupisz ją w sklepach spożywczych i aptekach
  • 1 l wody
  • dodaj soku z cytryny lub innego owocu do smaku (np. pół pomarańczy).

Jeśli dodasz więcej sok, na przykład z 2 pomarańczy, uzyskasz napój hipertoniczny.

Instrukcja nr 4

Izobalans: uniwersalne proporcje izotoniczne i świetny smak podczas treningu.

  • ok. 90-100 g miodu (4 płaskie łyżki); miód ma dodatkowo właściwości przeciwzapalne
  • 900-920 ml wody
  • szczypta soli
  • sok z jednej cytryny.

Większe stężenie soku lub dodanie soku z innych owoców zmieni napój w hipertonik.

Przeczytaj też: Co pić przed i po bieganiu? Przegląd napojów dla biegacza

RW 07/2013

Tagi: jak zrobić izotonik | jak zrobić sobie napój sportowy | przepisy na izotoniki | izotonik domowej roboty

Oceń artykuł:

2.9

Skomentuj (1)

Andrzej Knap, 21 sierpnia 2016, 12:00

Bardzo fajne przepisy na izotoniki, część z nich już znałem, ale kilka to dla mnie nowość. Tak w ogóle to nie za dużo biegam, preferuję raczej wyprawy rowerowe (kilkudniowe), ale i Wasze receptury dodałem do zakładek, w końcu wysiłek to wysiłek. Dla nieco poszerzenia tematu, polecam artykuł, na który jakiś czas temu trafiłem: http://poradniametabo.pl/7-kluczowych-pytan-o-nawadnianie-organizmu/
przejdź do forum

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij