Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Koktajle owocowe: szklana pułapka na witaminy [PRZEPISY]

Zimne napoje nie tylko przynoszą orzeźwienie w upalne dni, ale pomagają także spalić kalorie i przyspieszają Twój metabolizm – więc leć do sklepu po składniki! Złap te petardy owocowo-warzywne do szklanki i zdetonuj je, przyspieszając regenerację i orzeźwienie.

Koktajle owocowe: szklana pułapka na witaminy [PRZEPISY] fot. Mitch Mandell

Są w 100% naturalne, mają mnóstwo witamin a na dodatek przynoszą ulgę. No bo kto powiedział, że nie można mieć wszystkiego?

Pomidory z papają

Ta mieszanka obfituje w witaminę C, która pomaga utrzymać zdrowie Twoich chrząstek stawowych, oraz w potas – jeden z najważniejszych elektrolitów dla biegaczy.

  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 3 kostki lodu z papai
  • (patrz: „lód-miód” poniżej) 3 plasterki papryczki chili bez pestek
  • 1 ćwiartka limonki
  • 1 ćwiartka cytryny
  • 1 łodyga selera naciowego z liśćmi

Wlej sok pomidorowy na kostki lodu. Dodaj plasterki papryczek i wciśnij do mieszanki sok z limonki i cytryny. Zamieszaj łodygą selera.

Wiśnie z miętą

Świeżo wyciśnięty sok z wiśni to bogactwo antyoksydantów, które pomagają zapobiegać bólom mięśni i przyspieszają regenerację po trudnych biegach.

  • 2 kostki limonkowego lodu
  • 1 szklanka soku z wiśni
  • 1 gałązka mięty

Do wysokiej szklanki wrzuć lód z limonki i wlej wiśniowy sok. Jeden z liści mięty pokrój na małe kawałki, resztą przystrój szklankę. Pozwól, by kostki lodu trochę się roztopiły, zanim zaczniesz pić.

Imbirowo-miętowa lemoniada

To słodko-kwaśne połączenie doda energii Twoim mięśniom przed biegiem, dostarczając im solidną dawkę węgli. ¼ szklanki liści mięty

  • 2,5-cm kawałek świeżego imbiru, obranego i posiekanego
  • 4 kostki cytrynowego lodu
  • ½ szklanki lemoniady
  • plastry cytryny

W wysokiej szklance utrzyj miętę z imbirem. Cytrynowy lód wrzuć do lemoniady i wstrząśnij mocno w shakerze (lub w słoiku). Przelej do szklanki. Udekoruj plastrami cytryny.

Brzoskwinie z melonem

W tych soczystych owocach znajdziesz przedbiegowe węgle oraz szereg antyoksydantów. 2 kostki lodu brzoskwiniowego

  • 1 kostka lodu limonkowego
  • ½ szklanki pokrojonego w kostkę melona
  • ½ szklanki pokrojonej w kostkę brzoskwini
  • ½ szklanki wody mineralnej
  • 2 łyżki borówek
  • szczypta cynamonu

Do shakera wrzuć brzoskwiniowe i limonkowe kostki lodu, melona oraz brzoskwinię i wlej wodę. Wstrząśnij. Wlej do szklanki z jagodami i posyp cynamonem. Poczekaj, aż lód trochę się roztopi.

Jagody i aronia

Owoce aronii (znajdziesz je w dziale mrożonek) są pełne antocyjanów, które chronią mięśnie i inne komórki ciała przed uszkodzeniami po wyczerpującym treningu. ½ szklanki wody mineralnej

  • ¼ szklanki mrożonych truskawek
  • ¼ szklanki mrożonych jagód
  • ¼ szklanki mrożonych jagód aronii
  • 1 łyżeczka miodu

Wlej do blendera wodę, wsyp truskawki, jagody, owoce aronii i miód. Miksuj, aż uzyskasz konsystencję lekko stopionego śniegu.

Arbuz z bazylią

Napój bogaty w likopen, który u wszystkich chroni skórę przez poparzeniami, a u facetów prostatę przed rakiem. Dzięki kwasowi rozmarynowemu z bazylii ma także działanie przeciwzapalne.

  • 2 szklanki pokrojonego w kostki arbuza
  • 3-5 listków bazylii
  • 3 kostki cytrynowego lodu

Mroź arbuza przez 30 minut albo do momentu, aż będzie lekko zamrożony. Zmiksuj go w blenderze z bazylią i kostkami lodu.

Lód-miód

Zamrożone soki owocowe.

  • Cytryna lub limonka w kostkach. Do wyciśniętego soku dodaj miód albo syrop z agawy. Wlej do foremek i wsadź do zamrażalnika.
  • Ananas lub jabłko w kostkach. Tych soków nie musisz dodatkowo słodzić. Przechowuj je w woreczkach na lód do trzech miesięcy.
  • Mus z brzoskwini lub papai. W blenderze zmiksuj brzoskwinię lub papaję i zamroź w osobnych foremkach. Dodawaj je do warzywnych koktajli.

RW 08/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij