Runner's World poleca:

Kuchnie świata - przepisy. 6 dań dla biegacza

Poleć ten artykuł:

Zabierz się z nami w kulinarną podróż dookoła świata. Wypróbuj przepisy na dania dobre dla biegacza z różnych zakątków globu. Razem z szefami kuchni wybraliśmy potrawy, które są nie tylko pyszne, ale też dodadzą mocy lub zregenerują po treningu.

Jeżeli lubisz różnicować sobie nie tylko trening, ale też doznania smakowe, wypróbuj dań charakterystycznych dla kuchni z różnych stron świata. W każdej z nich znajdzie się posiłek, który będzie zdrową i smaczną propozycją dla biegacza. Naszą podróż zaczynamy od Dalekiego Wschodu:

Kuchnia chińska

Prawidłowo przygotowana kaczka po pekińsku przez mistrza chińskiej kuchni nie zawiera wiele tłuszczu i zawsze podaje się ją z dodatkiem warzyw.

"Z kaczki, która waży 2,5-3 kilogramy uzyskujemy zaledwie 900 gramów wybornego mięsa. Przez 3 dni kruszeje, a następnie piecze się ją na wisząco w specjalnym piecu. Dzięki temu nie jest tłusta" – tłumaczy Zhao Junde, szef kuchni Pekin Duck w Warszawie.

Bez odpowiedniego pieca, maszyny do napowietrzania skóry drobiu, nie jesteśmy w stanie takiej kaczki przygotować samodzielnie w domu. Zupę z kaczki można przyrządzić jednak domowym sposobem. Nie wyrzucaj tylko kości po zjedzeniu pieczonej kaczki.

Zhao Junde pyta: "Czy widzieliśmy grubego Chińczyka?". Nie widzieliśmy. Jest to jeden z wielu argumentów "za" kuchnią pekińską czy syczuańską. Biegaczom rekomenduje w restauracji kaczki po pekińsku z sosem śliwkowym, ogórkiem, porem, plackami lotosowymi. Wiele potraw kuchni chińskiej wpływa dobrze na potencję. "Sprawdźcie, ilu jest teraz Chińczyków na świecie" – śmieje się Zhao.

Przepis: Aromatyczna zupa z kaczki i kawałkami tofu

Tofu wytwarza się z mleka sojowego, ma postać sera. Bogate w białko. Świetny dodatek odbudowujący mięśnie nie tylko dla biegaczy wegetarian.

Składniki:

  • woda
  • kości z upieczonej wcześniej kaczki
  • sałata lodowa
  • białe tofu (około garści do każdej miski)
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kości z upieczonej kaczki z pozostałymi na niej resztkami mięsa pokrój, tak by łatwiej zmieściły się w dużym garnku. Wlej wodę, aż nieco zakryje kości. Przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez 4 godziny na wolnym ogniu, Wyciągnij kości, tak by łatwo nabierało się wywar. Pod koniec gotowania wrzuć pokrojoną sałatę lodową, a przed samym podaniem dodaj pokrojone w kostkę białe tofu.

100 g potrawy to: 190 kcal, 12 g białka, 1 g węglowodanów, 15 g tłuszczu

Tagi: przepisy dla biegacza | przepisy kuchnie świata | dieta biegacza

Oceń artykuł:

4.8

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij