Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Łosoś pieczony po azjatycku - przepis dla biegacza

Pieczony łosoś to doskonałe danie, jakie możesz zjeść po treningu. Białko i warzywa są idealną mieszanką na zregenerowanie i odżywienie mięśni po bieganiu. Do tego taki posiłek przyrządzisz w łatwy i szybki sposób. Sprawdź przepis na pyszny posiłek regeneracyjny.

przepis na łososia, łosoś po azjatycku, jak przyrządzić łososia, co zjeść po treningu Łosoś pomoże odbudować Ci mięśnie po treningu / fot. Megan Schlow

Mięso łososia zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D i dużo białka. Wspomniane trzy składniki oraz niewielka zawartość tłuszczu w mięsie łososia sprawiają, że jest on znakomitym uzupełnieniem diety, stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej oraz wspomaga regulację gospodarką energetyczną ciała.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 średniej wielkości cebule, drobno pokrojone
  • 2 marchewki pokrojone w słupki
  • 1/2 główki małej kapusty pekińskiej
  • 1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 filiżanki kiełków fasoli
  • 2 limonki
  • 80 g sosu sojowego
  • 80 g sosu teriyaki
  • 6 porcji łososia, po ok. 140 g każda
  • 10 listków mięty

Przygotowanie:

Do głębokiej patelni włóż masło i roztop je na wolnym ogniu. Następnie dodaj cebulę i smaż ją do momentu, aż się zeszkli. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C. Wymieszaj marchew pokrojoną w słupki lub paski z kapustą, papryką i usmażoną cebulką oraz kiełkami fasoli. Zetrzyj za pomocą tarki o drobnych oczkach skórkę z wyszorowanych limonek i w osobnej misce wymieszaj ją z sosami sojowym i teriyaki, a następnie tą miksturą polej łososia. Usuń resztę białej skórki z limonek i pokrój je w plastry.

Przygotuj sześć kawałków papieru do pieczenia albo folii o takich wymiarach, by można w nie było zawinąć porcje ryby. Na każdym z nich ułóż szóstą część warzywnej mieszanki, a następnie porcję łososia i 1-2 listki mięty. Całość polej sosem i zwieńcz plastrami limonki.

Tak przygotowane porcje dokładnie owiń papierem lub folią i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Danie dla sześciu osób gotowe.

W jednej porcji: energia – 330 kcal węglowodany – 18 g białko – 35 g tłuszcz – 14 g

RW 03/2011

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij