Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Pizza dla biegacza: Lekka i zdrowa Margherita [PRZEPIS]

Pizza Margherita swą nazwę zawdzięcza Małgorzacie Sabaudzkiej, królowej Włoch, na cześć której neapolitański piekarz, Raffaele Esposito skomponował klasyczny przepis na wypiek, który podbił świat. Wypróbuj go w wersji, jak smakowała go słynna Pierwsza Dama Italii.

Pizza fot. Michael Graydon, Nikole Herriott

Przepis bazuje na cieście, którego recepturę znajdziesz tutaj: Przepis na ciasto do pizzyRozgrzej piekarnik do 260 °C. Jeśli używasz kamienia, włóż go do pieca na nieco ponad połową wysokości piekarnika. Jeśli używasz blachy do pieczenia, pokryj ją cienką warstwą oliwy. Rozciągnij ciasto na 30-cm koło lub 30-20 cm. Spód musi być gruby na pół centymetra. Posmaruj ciasto niewielką ilością oliwy (głównie na brzegach). 

Składniki:

  • 300 g ciasta domowej roboty
  • 1 kubek gęstego sosu pomidorowego
  • 110 g świeżej mozzarelli, osuszonej i porwanej na drobne kawałki
  • 8 dużych, porwanych liści bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • ¼ kubka startego lub skrojonego parmezanu
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Rozsmaruj sos na cieście, zostawiając pusty brzeg. Na sosie rozłóż kawałki mozzarelli i wrzuć pizzę do pieca – zostaw ją tam tak długo, aż ciasto się zarumieni i będzie chrupiące, a ser zacznie delikatnie „bąbelkować” (ok. 5 do maksymalnie 10 minut – czas zależy od typu piekarnika: jedne przypalają, inne nie dopiekają). Po wyciągnięciu z pieca skrop oliwą, posyp bazylią, parmezanem i czarnym pieprzem.  

RW 05/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij