Runner's World poleca:

Potrawy z rusztu: 5 sposobów na zdrowego grilla

Poleć ten artykuł:

Grillowanie jest jedną z przyjemniejszych i najsmaczniejszych form spędzenia czasu, lecz - niestety - za niewłaściwe zgrillowane mięso możesz zapłacić słoną zdrowotną cenę. Zobacz, co warto wrzucić na ruszt, by potem tego nie żałować.

Grill

Wielu biegaczy (nie licząc wegetarian) lubi od czasu do czasu zatopić zęby w soczystym mięsie z grilla. Potrawy z rusztu powinny być przygotowywane z dobrego jakościowo mięsa, a nie świni mielonej razem z korytem i z dodatkiem kaloszy rolnika, jak to się zdarza w taniej kiełbasie grillowej.

Palący się tłuszcz i dym stanowią źródło niebezpiecznych dioksyn. Wrzuć na grilla może mniejszą porcję szlachetnego mięsa i więcej warzyw, a nakarmisz nimi mięśnie po długim treningu.

Wołowina: białko i żelazo. 85-gramowy kotlet z chudej wołowiny zawiera 22 g białka, 5 g tłuszczu i ma 140 kcal. Jeśli to możliwe, wybierz wołowinę z krów hodowanych specjalnie na mięso. W wołowinie znajduje się więcej niż w innych mięsach kwasu alfa-linolenowego – tłuszczu, który dba o zdrowie włókien mięśniowych. Czytaj etykiety mięsa mielonego i wybierz to, które ma najmniej tłuszczu. Najlepiej poproś w sklepie o zmielenie wybranego kawałka przy Tobie.

Dziczyzna: chude z natury. Zmielone mięso dzika ma o wiele mniej tłuszczu, a tym samym kalorii niż wieprzowina hodowlana. Zawiera cynk i żelazo, wspomagające walkę z kontuzjami, poprawia też wytrzymałość. Przy przygotowywaniu mięsa z dzika (lub jakiegokolwiek innego chudego mięsa mielonego) warto dodać do niego niewielką ilość oleju rzepakowego lub oleju z marynatą ziołową – dzięki temu mięso nie będzie suche.

Drób: witaminy i białko. Zarówno indyk, jak i kura są doskonałym źródłem niacyny – witaminy z grupy B. Ale uwaga! Mieszanka mięsa białego, ciemnego, skóry, podejrzanych skrawków i chrząstek może mieć nawet tyle samo tłuszczu, co wieprzowina. Zwykle taką kurę „na granacie” ładuje się do kebabów. Brrr! Unikaj tego jak ognia. Na grilla wrzuć trybowane mięso z udek – ma sporo żelaza ułatwiającego transport tlenu we krwi.

Łosoś: kwasy omega-3. Mięso z łososia dochodzi błyskawicznie na grillu. Filety bez skóry grilluj w folii aluminiowej. Kawałki ze skórą nie rozsypią się tak prędko, ale i tak uważaj, żeby go nie przesuszyć; wystarczy, że mięso zrobi się z różowego lekko białe i gotowe. 100-gramowa porcja pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3, które odgrywają kluczową rolę w walce o odporność i regenerację po biegu.

Warzywa: błonnik. Przed położeniem na grilla np. cukinii czy bakłażana skrop je marynatą z czosnku, oliwy, odrobiny soli i pieprzu. Wystarczą dosłownie 2 minuty z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Prosty szaszłyk: kawałki kurczaka marynowanego w sosie sojowo-miodowym poprzetykaj plastrami papryki, cukinii, pomidorków i pieczarek.

Ekstradodatki

Zdrowy grill może być do tego smaczny!

• Ziemniaki, nie frytki! Zamiast gotowych frytek pokrój ziemniaki w ćwiartki i ugotuj. Odcedź i wrzuć na grilla, aż się zrumienią.

Sosy: Dobrej jakości ketchup zawiera przeciwnowotworowy likopen, a musztarda pełnoziarnista to zastrzyk antyoksydantów i dawka smaku.

Jogurt: Zamiast majonezu czy ciężkiego sosu podaj jogurt grecki z tartym ogórkiem, małym ząbkiem czosnku i odrobiną koperku.

RW 07/2014

Tagi: zdrowy grill | przepisy na grilla | jak zrobić zdrowego grilla

Oceń artykuł:

4.8

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij