Runner's World poleca:

Presciutto, czyli szynka parmeńska. Przepis i zalety

Poleć ten artykuł:

Można kupić polską szynkę dojrzewającą, ale trudno sobie wyobrazić, żeby Włosi zrobili dobrego oscypka. Szynka parmeńska ma wyjątkowy smak i niską zawartość kalorii. Dlatego warto ją włączyć w dietę biegacza. Sprawdź, jak ją wykorzystać w kuchni.

Zalety i przepis na prosciutto

Na pytanie zadane Polakom przez TNS OBOP o to, jaka jest ich ulubiona kuchnia, zdecydowana większość odpowiadających wybrała oczywiście polską. Ale już drugie, medalowe miejsce zajęła kuchnia włoska, dosłownie miażdżąc francuską, grecką i meksykańską.

Legendą włoskich masarni jest szynka prosciutto, robiona w Parmie z całych udźców wieprzowych. Najpierw 2 miesiące konserwowana w soli, a następnie suszona – nawet 1,5 roku. Stąd jej wysoka cena, ale nie je się jej tonami, jak kiełbasę, tylko jako przekąskę i dodatek do dań, np. past i pizzy. Ma mało tłuszczu, a dużo białka, żelaza i innych cennych minerałów.

Prosta pasta: makaron z szynką parmeńską

To danie zrobisz w tempie szybkiego biegu na 5 km, czyli w zaledwie kilkanaście minut.

Składniki:

  • 250 g makaronu typu wstążki
  • 1,5 kubka zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ kubka parmezanu
  • sok z ½ małej cytryny
  • 8 plastrów szynki prosciutto

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej pół łyżeczki soli. Wrzuć makaron i gotuj wedle wskazówek na opakowaniu, ale uważaj, by go nie rozgotować. 2 minuty przed końcem gotowania wrzuć groszek. Odcedź makaron z groszkiem, pozostawiając jednak ¼ kubka wody. Podgrzej na dużej patelni oliwę i dodaj czosnek. Podsmażaj do 2 minut, uważając, aby go nie spalić. Dodaj makaron z groszkiem i zachowaną wodę. Duś około 2 minut. Dodaj pieprz, skrop cytryną i posyp parmezanem. Lekko wymieszaj i dodaj poszarpane kawałki szynki. Serwuj na głębokich talerzach. Składniki dla 4 osób.

Dobry kęs: Około 30 g szynki prosciutto to 70 kcal i 8 g białka.

RW 01-02/2016   

Tagi: Presciutto | szynka parmeńska | przepis na szynkę parmeńską | makaron z szynka parmeńską

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij