Runner's World poleca:

Przepis: Sałatka z kraba, z fasolką, jabłkiem i awokado

Poleć ten artykuł:

Zielona fasola, mięso kraba plus jabłko i awokado równa się idealna na lato sałatka dla biegacza. Jest energetyczna, lekka i smaczna oraz zawiera w sobie szereg składników odżywczych, które pomogą Ci zbudować formę. Wszystko to uzyskasz w kilkanaście minut pracy.

Zielona sałatka z kraba, z fasolką, jabłkiem i awokado

Mięso kraba (lub paluszki krabowe) i fasolka to przede wszystkim białko, a jabłko i awokado to witaminy, zdrowy tłuszcz i mikroelementy. Sałatka ta może być świetnym elementem Twojej diety przed startem.

Składniki:

• 20 dag jogurtu greckiego (2-3% tłuszczu)

• 1 łyżka musztardy sól (najlepiej morska), pieprz do smaku

• 4 łyżki posiekanego szczypiorku

• 1 zielone jabłko

• 1 dojrzałe awokado

• 30 g zielonej fasolki szparagowej

• 25 g drobno pokrojonych paluszków krabowych

Przygotowanie:

Opraw fasolkę – poobcinaj końce, umyj i pokrój w 1-1,5 cm kawałki. Wrzuć ją do dużego garnka wrzącej, osolonej wody i gotuj przez około 4 minuty, następnie odcedź i natychmiast opłucz zimną wodą. Dzięki temu dłużej pozostanie świeża, zielona i chrupiąca. Szczypta sody zachowa ich zielony kolor. Po ostudzeniu odłóż fasolkę na durszlak – niech ocieknie z wody.

W dużej misce wymieszaj jogurt z musztardą i dodaj szczyptę soli do smaku. Wrzuć ugotowaną i pokrojoną fasolkę, szczypiorek i paluszki z kraba. Jabłko oraz awokado obierz ze skórki, pokrój w średniej wielkości kostkę i wrzuć do miski. Starannie wymieszaj składniki z sosem. Sałatka przyrządzona ze składników w podanych proporcjach powinna zaspokoić apetyt 2-3 osób.

W jednej porcji: energia – 220 kcal, węglowodany – 17 g, białko – 20 g, tłuszcz – 9 g

RW 06/2012  

Tagi: dieta biegacza | przepis na sałatkę z kraba | przepis na sałatkę

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij