Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Arbuz i sałatka z fetą

Poleć ten artykuł:

Arbuz jest pełen antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Przeciwdziała także zwyrodnieniu plamki żółtej, a w połączeniu z kilkoma plastrami sałaty i francuskiego pieczywa stanowi lekki lunch. Spróbuj letniej sałatki, w której gra pierwsze skrzypce.

Arbuz i sałatka z fetą

Dzięki zawartości likopenu, arbuz chroni organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego. Jest niskokaloryczny i dostarcza wodę organizmowi. Wspomaga także przemianę materii, a w połączeniu z sałatą stanowi lekki lunch i świetnie zaspokaja pragnienie w upalne dni.

Składniki:

Sałatka:

  • 2 kg arbuza, obranego ze skórki
  • 1 kostka (200 g) rozdrobnionego sera feta
  • 1 opakowanie mieszanki sałat garść świeżych liści mięty, pokrojonych w paseczki

Dressing z oliwą z oliwek:

  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny albo z limonki
  • ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia lub oleju o smaku cytrynowym

Przygotowanie:

Przekrój arbuza na duże kawałki. Wytnij duże koła o średnicy ok. 12 cm i grubości 2,5 cm. Mogą to być również dowolne kawałki, które ułóż na wcześniej schłodzonych talerzach. Posyp go rozdrobnionym serem feta, paseczkami świeżej mięty i listkami zielonych sałat.

Następnie przygotuj dressing: w słoiczku z pokrywką wymieszaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny z solą. Dodaj olej i wstrząśnij. Skrop wcześniej przygotowane danie. Sałatkę można przechowywać w lodówce do trzech dni. Porcja dla czterech osób.

Kalorie na porcję: 270 kcal, węglowodany: 21 g, białko: 7 g, tłuszcz: 20 g

RW 07-08/2011  

Tagi: sałatka z arbuzem | przepis na sałatkę z arbuzem | przepis dla biegacza

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij