Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Batony czekoladowe z czerwoną soją

Poleć ten artykuł:

Doskonała propozycja na mokry, gęsty deser. Te lekko słodkie batony, zrobione z soi, bananów, mąki ryżowej i wanilii, smakują znacznie lepiej niż sugerowałaby to lista składników. Do tego są bogatym źródłem węglowodanów i białek.

Scott Jurek, Jedz i biegaj

Batony możesz zabrać na trening lub zjeść jako deser. Przyrządzone są z czerwonej soi, czyli z najlżej strawnej, jaka istnieje.

Składniki na 16 5-centymetrowych batonów

½ łyżeczki oleju kokosowego
40 dag odsączonej czerwonej soi z puszki (inaczej: fasola azuki)
1 średni, przejrzały banan
½ szklanki mleka migdałowego
½ szklanki mleka kokosowego
½ szklanki mąki jęczmiennej
1/4 szklanki mąki ryżowej
6 łyżek kakao w proszku
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki soli morskiej
1/3 szklanki jagód lub porzeczek
½ szklanki wiórków czekoladowych

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200o C. Posmaruj blachę olejem kokosowym. Zmiksuj soję, banana, mleko migdałowe i kokosowe, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodaj mąkę, kakao, syrop klonowy, wanilię i sól. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się nie połączą. Dodaj owoce. Wylej masę na blachę i posyp płatkami czekoladowymi.

Wstaw do piekarnika na ok. 40 min, póki masa się nie zetnie. Pokrój ciasto na kawałki, przełóż do woreczków i włóż do lodówki. Będą jak znalazł na długi dzień na trasie.

W jednym kawałku: 121 kcal węglowodany: 23 g błonnika: 1 g białko: 2 g tłuszcz: 2 g

Przepis z książki Scotta Jurka "Jedz i biegaj". Przeczytaj więcej o jego diecie i karierze:

» Scott Jurek: Jak mistrz ultra stał się weganinem

» Scott Jurek: król bólu

RW 10/2012

Tagi: batony czekoladowe | przepis na batony czekoladowe | baton energetyczny

Oceń artykuł:

4.8

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij