Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Brązowy ryż z fasolą i szynką

Poleć ten artykuł:

Danie pełne dobrych węgli i spora dawka białka sprawdzą się po mocnym treningu w chłodny dzień. Zrobisz je po szybkiej wizycie w warzywniaku lub z zapasów ze spiżarni, które zostały po zimie. A przygotowanie tego posiłku zajmie Ci zaledwie pół godziny.

Brązowy ryż z fasolą i szynką

Dania z ryżem stanowią dobrą alternatywę dla potraw opartych na bazie makaronu. Jeśli masz już dość włoskich klimatów, zapraszamy w podróż do świata kuchni Dalekiego Wschodu.

Składniki:

  • 2 kubki ugotowanego, brązowego ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g krojonej w kostkę wędzonej szynki
  • 2 posiekane cebule
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu lub tymianku
  • 2 filiżanki czerwonej lub jasnej fasoli (gotowanej albo z puszki)
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej na średnim ogniu oliwę na głębokiej patelni lub w woku, dodaj szynkę i smaż, mieszając tak długo, aż lekko zbrązowieje i zrobi się chrupiąca (około 5-10 minut). Odlej nadmiar tłuszczu, pozostawiając na patelni tylko około 2 łyżek (chyba że smażysz bardzo chudą szynkę – wtedy nie odlewaj nic). Dodaj cebulę, paprykę i czosnek, zamieszaj i smaż na wolnym ogniu, aż zmiękną (około 5-10 minut). Następnie przypraw rozmarynem oraz szczyptą pieprzu i soli. Zacznij powoli dodawać ryż.

Dokładnie rozbij grudki i wymieszaj ziarenka w oleju. Gdy złapią lekki połysk, dorzuć fasolę i wlej około pół filiżanki jej zalewy z puszki lub wody pozostałej z gotowania. Duś, ciągle miesząc, do momentu wyrównania temperatury, tj. około półtorej minuty. Spróbuj i ewentualnie dodaj brakujące przyprawy. Podawaj przyprawione pietruszką. Składniki na 4 porcje.

W jednej porcji: 407 kcal węglowodany: 45 g białko: 13 g tłuszcz: 20 g

RW 03/2015

Tagi: przepis na brązowy ryż | brązowy ryż z fasolą | przepis dla biegacza | dieta biegacza

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij