Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Deser czekoladowy - prosty i pyszny

Poleć ten artykuł:

Jak zamienić tabliczkę czekolady w zdrowy i do tego ciekawie podany deser dla biegacza? To proste! Bez większego wysiłku możesz przygotować przekąskę zimową bogatą w błonnik, zdrowe tłuszcze i węglowodany – jak znalazł na uzupełnienie kalorii i nagrodę po biegu.

Specjał czekoladowy

Czekolada nie kojarzy Ci się ze zdrową, pobiegową przekąską? Cóż - co za dużo, to niezdrowo. Nie polecamy też czekolad mlecznych, ze słodkim nadzieniem, albo - zgrozo! - wyrobów czekoladopodobnych! Ale na mało przetworzone wyroby z dużą zawartością kakao możesz sobie od czasu do czasu pozwolić z czystym sercem. Więcej o zdrowej wersji czekolady przeczytasz tutaj: Zdrowa wersja czekolady: Ile, jaką i w jakiej formie jeść?

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady (gorzkiej, najlepiej 70% kakao)
  • 25 dag suszonych fig, drobno posiekanych
  • 25 dag płatków migdałów (lub grubo zmielonych) 7
  • 5 ml wrzątku
  • ½ szklanki miodu
  • 1 łyżka startego cynamonu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli (grubo mielonej)
  • foremki do muffinek


Przygotowanie:

Do małego rondelka wrzuć czekoladę i wlej miód z wodą. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż czekolada będzie płynna; wtedy wymieszaj całość i zdejmij z ognia. Dodaj skórkę z cytryny, sól, cynamon, figi, migdały i jeszcze raz wymieszaj. Nałóż masę do papierowych foremek ułożonych na blasze do pieczenia lub dużej tacy i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Podajemy proporcje na kilkanaście małych porcji.

W jednej porcji: 47 kcal, węglowodany: 5 g, białko: 1 g, tłuszcz: 2,5 g

RW 01-02/2013

Tagi: przepis na deser | przepis na deser czekoladowy | zdrowa czekolada | dieta biegacza

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij