Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Domowa granola

Poleć ten artykuł:

Czasami można poczuć się oszukanym kupując gotowe płatki. W środku znajdujesz bowiem prawie same płatki owsiane ze skromnymi dodatkami. Przygotuj sobie własną wypasioną granolę, która będzie propozycją pełną zdrowia na śniadanie.

Grnaola

Robiąc domową granolę, możesz „uszyć na miarę” własną, chrupiącą mieszankę z dużą porcją dodatków: orzechów, rodzynek, pestek. Zobacz, co potrzebujesz do przygotowania wyśmienitego posiłku.

Składniki:

  • 400 g płatków górskich
  • garść suszonej żurawiny
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • garść migdałów
  • garść orzechów laskowych
  • 6 pomarańczy
  • 6 łyżek miodu (najlepiej wielokwiatowego)
  • 2 łyżki oleju (rzepakowego)

Przygotowanie:

Wymieszaj płatki górskie, żurawinę, pestki dyni oraz słonecznika, pokrojone na mniejsze kawałki migdały oraz orzechy laskowe. Sparz pomarańcze, zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok i przelej do mieszanki z płatkami. Dodaj miód oraz olej i porządnie wymieszaj, aby wszystkie składniki był lekko wilgotne i klejące. Na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż mieszankę płatków i wstaw do piekarnika (150 °C) na 45 minut. Od czasu do czasu mieszaj płatki, aby równo się zrumieniły. Po pieczeniu powinny być suche. Gotową granolę odstaw do wystudzenia i przełóż do zamykanego pojemnika. Granola najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym. 

RW 08/2013

Tagi: przepis dla biegacza | domowa granola | jak zrobić granolę

Oceń artykuł:

4.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij