Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Domowy baton energetyczny

Poleć ten artykuł:

Jeśli lubisz pełnoziarniste batony, to ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Prezentujemy prostą receptę na to, jak przygotować domową wersję tej przekąski dla biegaczy - dzięki niej na trening wyruszysz z akumulatorami naładowanymi na maksa.

Domowy baton energetyczny

Batony energetyczne to jedna z najpopularniejszych (i najzdrowszych) biegowych przekąsek (Zobacz też: Co zjeść przed treningiem? 7 najlepszych przekąsek). Lekkie i bezpieczne dla żołądka, dostarczają - zarówno przed, jak i w trakcie biegu - niezbędnej do wysiłku energii. Zapomnij jednak o batonach ze sklepu - najlepsze energy bary to te z własnego piekarnika! Oto trzy powody dlaczego tak uważamy:

Rodzynki stanowią naturalny słodzik, dzięki czemu możesz ograniczyć wykorzystanie cukru i syropu (jak w naszym przepisie). Dodatkowo, podobnie jak owies, rodzynki zawierają sporo błonnika.

Owies dzięki niskiemu wskaźnikowi glikemicznemu, sprawi, że dłużej będziesz syty. Błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Badania pokazują, że codzienne spożywanie 3 g błonnika pokarmowego obniża LDL (zły) cholesterol o 10%.

Orzechy w plackach zapewniają optymalne wartości kwasów tłuszczowych omega-3, które są odpowiedzialne za szybką regenerację organizmu po wysiłku fizycznym. Wpływają także na obniżenie ciśnienia i chronią Twoje serce przed zawałem.

Tego potrzebujesz:

150 g masła lub margaryny

• 60 g brązowego cukru

• 5 łyżek syropu lub miodu

• 200 g płatków owsianych

• 60 g posiekanych rodzynek

40 g posiekanych orzechów

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180° C, wcześniej delikatnie natłuszczając blaszkę do pieczenia warstwą oleju.

2. Umieść masło lub margarynę, cukier, syrop (o smaku, jaki lubisz) lub miód w rondlu o grubym dnie i podgrzej, mieszając od czasu do czasu, dopóki masło się nie roztopi. Zdejmij rondel z palnika.

3. Wymieszaj ze sobą dokładnie płatki owsiane, rodzynki i orzechy.

4. Przelej tak przygotowaną mieszankę do przygotowanej wcześniej blachy, wyrównaj warstwę mieszanki i piecz w piekarniku przez 20-25 minut aż do uzyskania chrupiącego, złocistobrązowego koloru (ale tylko na brzegach ciasta - środek ma zostać miękki).

5. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w blasze do wystygnięcia. Korzystając z tego, że ciasto jest ciepłe, pokrój je nożem na 12 kawałków - oto i Twoje placki.

kalorie: 285, tłuszcz: 18 g, tłuszcze nasycone: 3 g

Sprawdź też: Popcorn i spółka: 5 zdrowych przekąsek dla biegacza

RW 04/2008

Tagi: przepis na baton energetyczny | dieta biegacza

Oceń artykuł:

3.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij