Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Domowy kebab z jagnięciny

Poleć ten artykuł:

Prawdziwy kebab powinien być zrobiony z jagnięciny, a nie skrawków podłego mięsa drobiowego serwowanego w budkach od Bałtyku do Tatr. Warto właśnie z jagnięciny, tego dobrego dla biegaczy mięsa, przyrządzić domowy wysokobiałkowy posiłek.

Zdrowy fast food

Ave awokado! Jest bogate w dobre dla serca jednonienasycone tłuszcze i kwas foliowy wspierający odpowiedzialne za transport tlenu czerwone krwinki. Jagnięcinę oczyść z tłuszczu i błon, a przez to pozbędziesz się części charakterystycznego zapachu baraniego mięsa. W mięsie zwierząt karmionych trawą znajduje się więcej korzystnych kwasów omega-3.

Krótko grillowana papryka nie straci wszystkich swoich wartościowych substancji. To pyszne warzywo wzmocni Twoją odporność dzięki potężnej dawce witaminy C. Ta sama witamina poprawia także zdolność Twojego organizmu do wchłaniania żelaza pochodzącego z mięsa. Białe pieczywo powoduje nagłe skoki poziomu insuliny, tak więc jest źródłem energii na krótko. Wybierz razowe, okrągłe placki chlebowe, które ustabilizują poziomu cukru we krwi i będą źródłem dobrych węglowodanów.

Składniki dla 2 osób:  

  • 200 g chudego mięsa z jagnięciny, pokrojonego w 3-4-cm kawałki  
  • 1 łyżeczka mielonego kminku  
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry  
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek  
  • sok z 1 cytryny  
  • 2 papryki pokrojone (3 cm)  
  • 1 czerwona cebula, obrana i pocięta w 2-3-cm kawałki  
  • 2 razowe placki chlebowe  
  • 2 garście świeżego szpinaku  
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku  
  • 1 miękkie awokado  
  • zmielone chili  
  • sól i mielony czarny pieprz  

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania marynaty. Przyprawy wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mięso wrzuć do gotowej marynaty i trzymaj w niej przez 30 minut. Zblenduj awokado z czosnkiem, jogurtem i przyprawami, aby uzyskać gładką konsystencję. Powstanie z tego sos guacamole jako dodatek.

Nadziej jagnięcinę, paprykę i cebulę na patyczki i grilluj nad średnim ogniem od 8 do 10 minut, zmieniając opiekane strony, aby równomiernie je przyrumienić. Uważaj, bo jagnięcina zbyt długo grillowana staje się twarda i sucha niczym podeszwa buta biegowego po 2000 km. Możesz także użyć piekarnika. Nagrzej go do 200 stopni i rozłóż szaszłyki na blaszce. Piecz je około 20 min, obracając po 10 minutach. Podgrzej w piekarniku lub kilka sekund na grillu razowy, cienki chleb.

Okrągłe chlebki typu pita, wrap czy tortilla są do kupienia w niemal każdym dyskoncie. Następnie umieść na nim mięso i resztę opiekanych dodatków. Dodaj świeży szpinak i guacamole. Zawiń i podawaj.  

Zawartość odżywcza: kalorie 750, tłuszcz 40 g, węglowodany 61 g, białko 47 g

RW 10/2014  

Tagi: jak zrobić domowy kebab | kebab z jagnięciny | zdrowy kebab

Oceń artykuł:

4.3

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij