Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Komosa ryżowa z orzechami i sezamem

Poleć ten artykuł:

Komosa ryżowa, znana też jako quinoa, to nie tylko wysokiej jakości węglowodany, ale również idealne źródło białka. Zawiera wszystkie 8 aminokwasów, których potrzebuje człowiek i pomoże wszystkim, nie tylko osobom unikającym mięsa, budować mięśnie.

Quinoa z orzechami nerkowca i sezamem

Zmęczenie i skurcze pokonasz orzechami nerkowca, które są bogatym źródłem magnezu, niezbędnego do wytwarzania ATP – związku chemicznego kluczowego dla transportu energii w komórkach.

Całkiem przyzwoita ilość zdrowych kwasów omega-3, jaką zawierają ziarna soi, pomaga zmniejszyć bolesność mięśni po treningu i stany zapalne spowodowane przez intensywne ćwiczenia.  

Składniki:

  • 140 g quinoa (komosy ryżowej)
  • 360 ml wody
  • kostka bulionu jarzynowego lub łyżeczka jarzynki w proszku
  • 3-4 łyżki ziaren soi (edamame)
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • duża marchewka, cienko pokrojona w paski
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Opłucz quinoa. Wsyp do garnka z wodą i kostką bulionową. Zagotuj, aż woda zacznie wrzeć. Nakryj garnek i gotuj na wolnym ogniu ok. 13 minut albo do momentu, aż woda zostanie wchłonięta przez ziarna komosy, które zrobią się napęczniałe i miękkie.

Dodaj ziarna soi, zamieszaj całość i zdejmij garnek z ognia. Połącz zawartość garnka z pozostałymi składnikami, mieszając je dokładnie. Podawaj natychmiast.

RW 11-12/2009

Tagi: przepis dla biegacza | przepis na komosę ryżową | quinoa

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij