Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Kremowa lasagne z kurczakiem

Poleć ten artykuł:

Kurczaka połącz z nadzieniem kremowym. Użycie mięsa drobiowego sprawi, że danie będzie miało mniej tłuszczu, niż w przypadku klasycznej lasagne z mielonką wieprzowo-wołową. Wypróbuj przepis na wyśmienitą makaronową ucztę.

Kremowa lasagne z kurczakiem

Lekką lasagne możesz śmiało zjeść jako nagrodę po długim biegu lub starcie w maratonie.

Składniki:

  • 15 płatów makaronu lasagne (lepiej je wcześniej podgotować przez 5-6 minut)
  • 500 g gotowanego kurczaka, pokrojonego w małe kawałki
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 400 g twarożka śmietankowego
  • 0,5 filiżanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 filiżanki sosu marinara (włoski sos z pomidorów z dodatkiem ziół) bez cukru bądź w wersji light
  • 4 filiżanki startej mozarelli
  • 3/4 filiżanki tartego parmezanu pół ząbka czosnku, pieprz


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° C. Połącz kurczaka, bazylię i 250 g serka śmietankowego z połową bulionu, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą pieprzu. Pozostały serek i bulion wymieszaj w osobnej misce.

Dno naczynia żaroodpornego wypełnij 1/3 filiżanki sosu pomidorowego, wyłóż warstwę z płatów makaronu lasagne a następnie rozsmaruj 2/3 filiżanki sosu, 1 filiżankę mieszanki z kurczakiem, ¾ filiżanki mozarelli, 2 łyżki stołowe parmezanu. Zakończ warstwą makaronu, mieszanki z bulionem i pozostałym serem. Naczynie przykryj folią i piecz 45 minut. Po tym czasie usuń folię i ustaw piekarnik na opiekanie, pozostawiając na 5 minut, aż góra nabierze złotego koloru. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut i gotowe.

W jednej porcji: 443 kcal węglowodany: 27 g białko: 33 g tłuszcz: 23 g

RW 10/2013  

Tagi: dieta | przepis | lasagne makaron

Oceń artykuł:

2.3

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij