Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Kremowa zapiekanka z kalafiorem

Poleć ten artykuł:

Kalafior to warzywo niezwykle bogate w witaminy C, K, B6, B9, a praktycznie pozbawiony przy tym kalorii – w 100 gramach jest tylko 20 kcal. Na chłodną, zimową aurę, proponujemy lekką wersję zapiekanki na bazie kalafiora, pełnoziarnistego makaronu i niewielkiej ilości sera.

Kremowa zapiekanka z kalafiorem

Podczas zdradzieckiej końcówki zimy i bardzo wczesną wiosną, organizm nadal domaga się odpowiednich dostaw energii. Zamiast tłuszczu poczęstuj go jednak kalafiorem z dodatkiem sera.

Składniki:

  • 2 ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kalafior (oczyszczony i podzielony na różyczki)
  • 225 gramów pełnoziarnistego makaronu „kolanka” lub „świderki”
  • ½ szklanki startego sera (edamski, typu cheddar lub ementaler)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  •  ¼ szklanki startego parmezanu
  • ½ pełnoziarnistej bułki tartej

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzewaj piekarnik do 200 oC. Podgrzej w rondlu bulion i gotuj go z liśćmi laurowymi przez 5 minut na małym ogniu, a następnie usuń liście. Następnie zagotuj wodę i wrzuć do niej różyczki kalafiora. Gotuj przez 15 minut, a potem zmiksuj w blenderze. Makaron ostudź zimną wodą i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą.

Kalafiora wymieszaj z bulionem, serem, oliwą, musztardą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, aż uzyskasz konsystencję kremu. Nakładaj naprzemiennie warstwy kalafiora i makaronu, tak by krem był ostatni. Posyp parmezanem i bułką tartą. Piecz 20 minut. Porcja dla czterech osób.

W jednej porcji: 420 kcal, węglowodany: 57 g, białko: 20 g, tłuszcz: 15 g

RW 03/2013

Tagi: dieta biegacza | zapiekanka z kalafiorem przepis | szybkie danie przepis

Oceń artykuł:

3.7

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij