Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Krewetki w sosie pomidorowym

Poleć ten artykuł:

Krewetki są bogate w białko i selen – pierwiastek szczególnie potrzebny podczas regeneracji mięśni. A jeśli dodasz do nich białą fasolę, otrzymasz idealne zestawienie białka zwierzęcego i roślinnego. Doskonałe danie po ciężkim treningu - a do tego bardzo smaczne.

Krewetki w sosie pomidorowym

Krewetki to jedne z najłatwiej dostępnych owoców morza, a ich smaczne mięso sprawiło, że na stałe wpisały się już w nasz jadłospis. W tym daniu będą gotowe w kilka minut.

Składniki:

  • około 500 g krewetek z ogonkami
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 g odsączonej białej fasoli z puszki
  • 1 kubek rosołu warzywnego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Zmieszaj oddzielnie krewetki, 1 łyżeczkę oliwy oraz paprykę i wrzuć je na rozgrzaną wcześniej na średnim ogniu dużą patelnię. Smaż 1-2 minuty, a na ostatnich kilkanaście sekund dodaj połowę przygotowanego czosnku. Zdejmij krewetki z patelni i na chwilę odłóż je do miseczki. Na tę samą patelnię wylej 2 łyżki oliwy, wrzuć liść laurowy i pozostały czosnek. Smaż do momentu, kiedy czosnek stanie się złoty (kilka sekund). Dodaj pomidory, cukier i duś tak długo, aż masa zgęstnieje (około 2 minut). Dodaj koncentrat, aż całość lekko ściemnieje, a płyn lekko odparuje. Dorzuć fasolę i dolej rosołu; gotuj, aż masa ponownie zgęstnieje (5 minut). Wrzuć krewetki i dodaj pietruszkę. Gotuj aż do otrzymania odpowiedniej temperatury, po czym okraś wpozostałą oliwą. Danie dla 4 osób gotowe.

W jednej porcji: 436 kcal węglowodany: 37 g białko: 35 g tłuszcz: 17 g

RW 01-02/2015

Tagi: przepis dla biegacza | przepis na krewetki | krewetki w sosie pomidorowym

Oceń artykuł:

3.3

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij