Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Kuskus z kurczakiem i orzechami

Poleć ten artykuł:

Biegacz potrzebuje dania skrojonego na jego potrzeby. Takim właśnie jest ten przepis, łączy w sobie bowiem bogate w witaminy z grupy B mięso  kurczaka, sycącą i szybką w przygotowaniu kaszę kuskus oraz pełne wartości odżywcze orzeszki piniowe.

Kkuskus z kurczakiem i cytryną

Mięso kurczaka zawiera witaminę B3, która umożliwia rozkład węglowodanów, tłuszczy i białek oraz przemianę ich w energię, a także witaminę B6, która pomaga w produkcji erytrocytów, czyli czerwonych ciałek krwi. Orzeszki piniowe zawierają witaminę E, silny przeciwutleniacz, oraz cynk potrzebny do produkcji dehydrogenazy – enzymu, który usuwa kwas mlekowy z mięśni.

Odkryty w mięcie kwas ursolowy, będący związkiem przeciwzapalnym, pomoże Ci złagodzić bóle mięśni. Mięta zawiera także antyoksydanty, które po wyczerpującym biegu pomogą systemowi odpornościowemu szybko wrócić do normy.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • tarta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g kaszy kuskus
  • 200 ml gorącego bulionu drobiowego
  • 125 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 30 g prażonych orzeszków piniowych
  • duża garść poszatkowanych liści mięty
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz


Przygotowanie:

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej pierś z kurczaka, aż mięso zrobi się białe. Przełóż mięso do płytkiego naczynia i pozwól mu ostygnąć. Zmiksuj razem sok z cytryny, skórkę cytrynową, resztę oliwy z oliwek, trochę soli oraz pieprzu i polej marynatą mięso. Zmieszaj wszystko, aby mięso dokładnie pokryło się marynatą, nakryj szczelnie naczynie (możesz włożyć je do worka foliowego) i wstaw na 10 minut do lodówki.

Wsyp kaszę kuskus do dużej miski i zalej bulionem. Zostaw ją na 5 minut, aż rosół zostanie wchłonięty przez ziarna, a później zamieszaj całość widelcem. Pozwól kaszy stygnąć przez kolejne kilka minut, a potem wrzuć do miski pomidory, orzechy i połowę mięty. Dopraw do smaku. Nałóż na kaszę kawałki kurczaka, polewając całość pozostałą częścią marynaty i posypując resztą mięty.

RW 11-12/2009

Tagi: przepis dla biegacza | przepis na kuskus | przepis na kurczaka

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij