Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Makaron gryczany z orzeszkami ziemnymi

Poleć ten artykuł:

Potrawy z dalekich Chin i Japonii cieszą się sporą popularnością wśród biegaczy – bo są lekkie, naturalne i zawierają w sobie całą baterię witamin. No i pamiętajmy - ich przygotowanie zajmuje zwykle mniej, niż przebiegnięcie 5 km.

Makaron gryczany z orzeszkami ziemnymi

Zawarte w orzechach i kurczaku białko zapewni regenerację mięśni, a makaron dopływ energii. Danie dla prawdziwych fanów azjatyckiej kuchni!

Składniki:

  • 300 g makaronu gryczanego (np. japońskiego soba)
  • filety z piersi kurczaka (ok. 400 g)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 2 zmielone ząbki czosnku szczypiorów lub cebulek dymek
  • ¼ kubka uprażonych ziaren sezamu  
  • ¼ kubka pokrojonych, niesolonych orzeszków ziemnych  
  • ¼ kubka świeżych liści kolendry


Przygotowanie:

Na oleju sezamowym podsmaż pokrojone w paski kawałki kurczaka. W dużej, płytkiej misce wymieszaj sos sojowy, masło orzechowe, ocet, 2 łyżki wody, imbir i czosnek. W garnku zagotuj 0,75 l wody. Wrzuć makaron, zamieszaj. Gotuj, aż zmięknie (ok. 5 minut). Odcedź i opłucz gorącą wodą (jeśli pominiesz ten krok, makaron będzie lepki i pokryty skrobią).

Wrzuć makaron i wlej sos do patelni z kurczakiem. Wymieszaj, podgrzewając lekko przez 3 minuty. Dodaj szczypiorek i przemieszaj ponownie. Posyp ziarnami sezamu, orzechami i kolendrą. Jedzenia wystarczy dla czterech osób.

W jednej porcji: 577 kcal węglowodany: 59 g błonnik: 3 g białko: 41 g tłuszcz: 19 g

RW 03/2014

Tagi: dieta biegacza | dania z makaronem | makaron z orzechami

Oceń artykuł:

4.3

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij