Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Makaron penne z kiełbasą i brokułami

Poleć ten artykuł:

Brokuły są bogatym źródłem błonnika, wapnia i żelaza. Razem z witaminami zawartymi w warzywach, białkiem z chudej kiełbasy i węglowodanami z makaronu tworzą idealny posiłek dla głodnego biegacza. Przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 30 minut. 

Penne z kiełbasą i brokułami

Nasze penne ma sporo kalorii i doskonale uzupełni wyczerpane po maratonie lub trudnym treningu pokłady energii.

Składniki:

  • 0,35 kg kiełbasy z indyka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki drylowanych oliwek (zielone lub czarne), grubo siekane
  • 3 ząbki czosnku posiekanego w drobną kostkę
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 2 puszki (po 400 g) obranych, krojonych pomidorów
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,35 kg makaronu penne
  • 12 różyczek brokułów
  • ½ szklanki sera feta, drobno pokrojonego lub pokuszonego


Przygotowanie:

Do rondla wlej ¼ szklanki wody i 3 łyżki oliwy z oliwek oraz całą kiełbasę. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda wyparuje. Odkryj garnek i smaż kiełbasę, co jakiś czas obracając ją, aż zbrązowieje. Wyjmij kiełbasę z garnka, a gdy przestygnie, pokrój ją w plastry o grubości 1 cm. Do tego samego rondla wrzuć oliwki, czosnek i paprykę, dodaj pomidory, kiełbasę i brokuły. Gotuj całość częściowo przykrytą pokrywką przez 10 minut, aż brokuły lekko zmiękną. W osobnym garnku doprowadź do wrzenia litr wody z łyżeczką soli. Dodaj makaron penne i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odsączeniu dodaj do garnka na talerzu i posyp serem feta. Danie wystarczy dla trzech osób.

Kalorie: 527 kcal węglowodany: 60 g białko: 23 g tłuszcz: 23 g  

RW 11-12/2010

Tagi: przepis dla biegacza | przepis na makaron penne | makaron z brokułami

Oceń artykuł:

--

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij