Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Makaron rotelle z kurczakiem

Poleć ten artykuł:

Zimą Twój organizm domaga się większej dawki energii. Po treningu zaserwuj mu nową wersję pasta party. Zamiast świderków czy spaghetti użyj rotelle. To makaron, który ze względu na swój kształt jak żaden inny komponuje się z gęstymi sosami.

Makaron rotelle z kurczakiem

Zaproś znajomych na pasta party po zimowym treningu i zrób na nich wrażenie. Gwarantujemy: będą zachwyceni zarówno smakiem, jak i kształtem makaronu.

Składniki (Porcja dla 4 osób):

Pesto:

  • 15 dag świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki prażonych orzechów piniowych
  • 1 garść startego parmezanu
  • ½ szklanki oliwy

Sos paprykowy:

  • 35 dag pieczonej, czerwonej papryki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki prażonych orzechów piniowych szczypta cukru

Makaron typu rotelle:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,2 l białego wina
  • 0,5 kg makaronu rotelle
  • 1 łyżka prażonych orzechów piniowych bazylia i parmezan

Przygotowanie:

Pesto: Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w blenderze.

Sos paprykowy: Z czerwonej papryki usuń ziarna, białe części i pokrój w plastry. Ułóż kawałki na blasze piekarnika rozgrzanego do 200°C skórką do góry. Kiedy skórka zrobi się ciemna (po ok. 25 minutach), wyjmij paprykę i wrzuć do woreczka. Po chwili skórka powinna gładko odchodzić. Zmiksuj paprykę razem z resztą składników.

Makaron: Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron rotelle ma ten sam skład, co inne makarony, ale za to oryginalny kształt – wygląda jak koła od wozu drabiniastego. Pokrój kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć piersi wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzany tłuszcz. Dodaj wino i duś, aż odparuje mniej więcej połowa płynu. Tak przygotowany sos dodaj do ugotowanego makaronu. Wrzuć resztę składników: pesto, sos paprykowy, orzechy i bazylię. Całość posyp parmezanem.

RW 12/2012 

Tagi: przepis na makaron | makaron rotelle | przepis na pasta party

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij