Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Makaron spaghetti z owocami morza

Poleć ten artykuł:

Owoce morza są bogatym źródłem białka i kwasów omega-3. Razem z węglowodanami dają idealne połączenie. Zamiast klasycznego mięsa mielonego stosowanego do bolognese, przy przyrządzaniu następnym razem spaghetti postaw na skarby Morza Śródziemnego.

przepis na spaghetti, makaron z owocami morza przepis, danie z makaronu przepis, dieta biegacza

Jako że nasze położenie geograficzne nieco utrudnia nam dostęp do owoców morza (Bałtyk nie jest pod tym względem najlepszym źródłem), pozyskanie świeżych składników może stanowić czasem trudność. Jeśli nie masz pewności, czy frykasy w sklepie są dobrej jakości, zajrzyj na dział z mrożonkami. Przepis na sos pomidorowy, z którym możesz go podać i więcej porad na temat dań z makaronu znajdziesz tutaj: Pasta party biegacza: Dania z makaronem - przepisy i porady.

Składniki:

  • porcja sosu pomidorowego»»
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (1 łyżka na początek plus 2 łyżki na później)
  • 6 dużych przegrzebków
  • 8 dużych, obranych krewetek
  • 3 świeże gałązki tymianku
  • 3 świeże gałązki oregano
  • 8 małży i 8 kalmarów lub 250 g mrożonej mieszanki owoców morza
  • ½ kg spaghetti
  • ½ szklanki białego wina
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do osolonej i wrzącej wody wrzuć makaron. Sos pomidorowy podgrzej w rondlu. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj przegrzebki i podsmażaj ok. 1 min na każdą stronę. Odłóż na bok. Następnie podsmaż krewetki, aż nabiorą różowej barwy (jeśli są świeże). Ugotowane i rozmrożone krewetki (są już różowe) odsącz i podsmaż kilka sekund. Na patelnię dodaj filiżankę wody, oregano, tymianek, sól i pieprz. Gotuj 10 minut.

Dodaj małże i łyżeczkę oliwy z oliwek. Gotuj pod przykryciem do momentu otwarcia się małży. Bulion przelej przez sito i dodaj z powrotem do rondla, gotuj kilka minut. Wrzuć resztę owoców morza, duże krewetki i przegrzebki oraz dodaj połowę filiżanki sosu pomidorowego. Lekko twardy makaron odsącz i dodaj do reszty składników. Wymieszaj delikatnie

1 porcja: kalorie – 513 kcal węglowodany – 68 g białko – 20 g tłuszcz – 14 g

RW 09/2011

Tagi: przepis na spaghetti | makaron z owocami morza przepis | danie z makaronu przepis | dieta biegacza

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij