Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Meksykańska zupa z kurczakiem

Poleć ten artykuł:

Polskie zupy są niezastąpione, ale te z innych kuchni też są smaczne i pełne zdrowia. Meksykańska zupa z kurczakiem i tortillą jest delikatnie ostra przez papryczki chili. Zawarta w nich kapsaicyna poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Meksykańska zupa z kurczakiem

Zupa z kurczakiem i tortillą jest popularnym daniem w Meksyku, ale i w Europie znajduje swoich wielbicieli. Spróbuj naszej odchudzonej wersji tej latynoskiej potrawy bez kwaśnej śmietany i sera. Tortillę możesz zastąpić razowym pieczywem.

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 ½ szt. kukurydzianych placków tortilli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • ½ papryczki chili
  • 2/3 szklanki sosu salsa
  • ½ szkl. ziaren kukurydzy (mrożonych lub z puszki)
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól
  • 1/3 awokado
  • świeżo posiekana kolendra

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej tortillę lub razowy chleb, pokrojone w centymetrowe paski. Piecz 5-9 minut, do momentu aż będą złociste i lekko chrupiące. W rondlu zagotuj bulion i włóż do niego pierś z kurczaka.

Gotuj około 5 minut i wyciągnij całą pierś. Dodaj pomidory, salsę, kukurydzę, tabasco i ponownie doprowadź do wrzenia. Następnie zredukuj temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut. Ugotowaną pierś z kurczaka porozrywaj na strzępy przy pomocy dwóch widelców i dodaj do zupy.

Dopraw solą i pieprzem. Nalej na talerz, udekoruj plastrami awokado, posiekaną kolendrą i chipsami z tortilli. Można podawać na ciepło i na zimno. Składniki dla 4 osób.

W jednej porcji: 142 kcal węglowodany: 20 g białko: 12 g tłuszcz: 3 g

RW 09/2013  

Tagi: przepis dla biegacze | przepis na zupę | zupa meksykańska

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij