Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Runners-world.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Omlet ze szpinakiem i grzybami

Przepis na omlet to sposób na zdrowe śniadanie lub na szybką przekąską. Jajka to źródło choliny – związku chemicznego podobnego do witaminy, który poprawia pamięć. Naleśnik z jajek to zatem odżywcze i lekkie opakowanie, do którego można włożyć niemal każde warzywo.

Omlet ze szpinakiem i grzybami fot. Jamie Kimm/Apostrophe, Pam Morris

Nasze danie to porcja energii, świetna na przykład na śniadanie lub po treningu. Do jajecznego naleśnika możesz włożyć wszystko, co masz akurat w lodówce. Proponujemy wersję szpinakową z dodatkiem darów lasu. Takie połączenie błyskawicznie rozprawi się z głodem.

Składniki:

  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 6 dużych, cienko posiekanych grzybów
  • sól morska, pieprz
  • świeży szpinak
  • orzech laskowy, świeżo starty
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki posiekanych ziół
  • 2 łyżki parmezanu

Przygotowanie:

Na około 30-centymetrowej patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oliwy na średnim ogniu. Wrzuć posiekane grzyby, dopraw solą i smaż przez trzy minuty. Odłóż na bok, by ściekł z nich tłuszcz. Następnie dodaj do nich szpinak z 2 łyżkami wody. Przykryj pokrywką i gotuj około dwie minuty, aż zmięknie. Po wyjęciu osusz, posiekaj, a następnie dopraw solą i startym orzechem laskowym. Wbij 1 jajko do miski, roztrzep je starannie widelcem, następnie dodaj łyżkę wody.

Wlej pół łyżeczki oliwy na patelnię i rozgrzej ją na dużym ogniu. Wrzuć jajko i poruszaj patelnią, aby równo rozprowadziło się po jej powierzchni. Smaż tak długo, aż się zetnie, czyli około 1, 2 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Na tak uzyskanym omlecie ułóż połowę farszu ze szpinaku i grzybów, dodając do nich zioła i parmezan.

Zawiń brzegi, dopraw solą i pieprzem. Powtórz te same czynności z drugim jajkiem. Podawaj z zieleniną. Świetnie sprawdzą się jako dodatek kiełki rzodkiewki lub lucerny. Danie przyrządzone ze składników podanych wyżej, wystarczy na dwie niewielkie porcje.

W jednej porcji: 170 kcal, węglowodany: 7 g, białko: 13 g, tłuszcz: 12 g

RW 08/2012  

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij