Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Ostry gyros z łososia w liściu sałaty

Poleć ten artykuł:

Ta niskowęglowodanowa odmiana klasycznego greckiego gyrosa, w którym chleb pita został zastąpiony liśćmi sałaty, to jeden z naszych ulubionych potreningowych posiłków. Jest sycący, ale lekki i świeży, a jednocześnie da się go przygotować w zaledwie kilka minut.

Napakowana białkiem ryba to najlepszy sposób na to, by nakarmić zmęczone ciężkim treningiem mięśnie. Taki "gyros" możesz jeść bez żadnych wyrzutów sumienia!

Tego potrzebujesz:

  • 5 100-gramowych filetów z łososia lub halibuta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (plus kilka kropel do posmarowania filetów)
  • sok z 2 limonek
  • łyżka mielonego chili
  • łyżka kminku
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo
  • mielonego pieprzu
  • główka sałaty masłowej
  • główka sałaty radicchio
  • pomidor, drobno pokrojony
  • cebula, krojona w półksiężyce
  • 1/2 kubka sosu tzatziki
  • 1/4 kubka posiekanej cebuli dymki lub szczypiorku


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. W dużym, płaskim naczyniu do pieczenia zmieszaj oliwę, sok z limonek i przyprawy. Włóż do niego filety i odwróć je kilka razy, aby dobrze pokryły się marynatą. Zostaw je na 10 minut.

Z liści obu sałat uformuj rożki, do których włożysz rybę i warzywa. Posmaruj zamarynowane filety oliwą z oliwek i połóż je na ruszcie. Piecz je tak długo, aż mięso stanie się nieprzezroczyście białe (czas pieczenia zależy od wilgotności mięsa). Po wyjęciu z piekarnika pokrój rybę w wąskie paski i włóż je do każdego rożka, dodając pomidory i cebulę. Na wierzch nałóż sos tzatziki i szczyptę cebulki dymki.

W jednej porcji: energia: 350 kcal, białko: 31 g, węglowodany: 9 g, tłuszcz: 22 g

RW 04/2008

Tagi: gyros z łososia | przepis na łososia | przepis dla biegacza

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij