Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Paella lepsza niż w Walencji

Poleć ten artykuł:

Wystarczy garść owoców morza i kawałek kurczaka, żeby paella, tradycyjne hiszpańskie danie, miała więcej białka i mniej kalorii. A to czyni już ją daniem nie tylko smacznym i zdrowym, ale też przydatnym dla każdego biegacza znudzonego makaronową monotonią.

Paella

Paella to hiszpańskie danie oparte przede wszystkim na ryżu. Występuje w bardzo licznych odmianach - w zależności od kulinarnego gustu kucharza. My mamy dla Ciebie paellę z kurczakiem i krewetkami - wraz z małżami i ząbkiem czosnku zapewnia pełen bukiet doznań smakowych.

Składniki:

• 1 łyżka oliwy

• 2 małe piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę

• 8 dużych krewetek

• 20-30 oczyszczonych małży (nie muszą być w muszlach)

• 1 posiekany ząbek czosnku

• 200 g ryżu

• szczypta szafranu

• litr bulionu drobiowego

• 8 pomidorów koktajlowych

• 110 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

• garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1. W dużym garnku podgrzej oliwę i podsmaż kawałki kurczaka.

2. Dodaj krewetki, małże i smaż przez minutę. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj przez kolejne 2 minuty.

3. Wsyp ryż, dodaj szafran i zalej gotującym się bulionem drobiowym (najlepiej, jeśli płyn przykrywa ryż na około 1 cm).

4. Dodaj zielony groszek i całość gotuj na wolnym ogniu przez około
20 minut, mieszając od czasu do czasu. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj pomidory koktajlowe i pietruszkę. Jeśli ryż pochłonie całą wodę przed końcem gotowania, dodaj odrobinę wody, żeby danie się nie przypaliło. Podawaj z białym winem.

RW 03/2008

Tagi: dieta biegacza | przepis | paella

Oceń artykuł:

4.3

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij