Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Pieczone jabłka z granolą

Pieczenie w piekarniku i gotowanie jabłek w mikrofali powoduje, że są one łatwiejsze do strawienia, zaś okraszenie ich wysokoenergetyczną granolą sprawia, że danie, które przyrządzisz przy pomocy poniższego przepisu to doskonały posiłek na 2 dni przed ważnym startem.

Przepis dla biegacza: Pieczone jabłka z granolą fot. Mitch Mandell, Matt Rainey

Składniki:

  • 2 duże, twarde jabłka, przepołowione i wydrążone
  • 2 łyżki posiekanych, suszonych wiśni
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/4 łyżki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżeczki masła
  • 1/2 filiżanki granoli

Sposób przygotowania:

W odpowiednim do mikrofali lub piekarnika naczyniu umieść skórką w dół połówki jabłek. Posyp wiśniami, cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową. Obsyp granolą i nanieś po łyżeczce masła na każdą połówkę. Przykryj jabłka papierem do pieczenia i ustaw mikrofalę na 4 min. Podgrzewaj na pełnej mocy, aż lekko zmiękną. W piekarniku proces pieczenia potrwa nieco dłużej. Nagrzej go do 180 °C i wstaw jabłka na 6-8 min. Przełóż jabłka do miseczek. Polej sokiem, który pozostał w naczyniu.

Ilość: 4 porcje

Czas przygotowania: 10 minut

W porcji: 181 kcal, 29 g węglowodanów, 5 g błonnika, 2 g białka, 7 g tłuszczu

Smakowało?

Sprawdź nasze inne przepisy z granolą: domowa granola jagodowa, domowa granola z żurawiną i rodzynkami

RW 10/2016  

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij