Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Pizza kukurydziana z kozim serem

Poleć ten artykuł:

Przepis na pizzę na kukurydzianym spodzie to domowa i zdrowa wersja popularnego fast foodu. To propozycja na szybki węglowodanowy posiłek, który dostarczy Ci energii przed treningiem. Wypróbuj wersji z kozim serem i karczochem lub wykorzystaj dodatki, jakie znajdziesz w kuchni.

Domowa pizza kukurydziana z kozim serem i karczochami

Atutami tej wersji pizzy jest bazylia, która ma dużo wapnia. Ludzie aktywni fizycznie tracą sporo tego minerału wraz z potem (nawet sportowcy zawodowi cierpią często na jego niedobór), więc ważne jest, by regularnie uzupełniać jego zapasy.  

Pomidory są nie tylko bogate w witaminę C i likopen, czyli silne antyoksydanty, ale zawierają także witaminę K, która odgrywa znaczącą rolę w produkcji kolagenu, oraz potas, który jest niezbędny w syntezie białek, zapobiegając rozpadowi mięśni, oraz reguluje pracę serca.

Taki podkład do pizzy z kaszy kukurydzianej jest doskonały jako element przedtreningowego posiłku, ponieważ ma więcej cennych składników odżywczych niż tradycyjne ciasto, a poza tym zawiera szeroką gamę dodających energii witamin z grupy B.

Składniki:

Podkład do pizzy:

  • 140 g kaszy kukurydzianej
  • żółtko jajka
  • 2 łyżki tartego sera parmezan
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • mąka pszenna (do posypania stolnicy)

Pozostałe:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 cebuli, pokrojonej w plasterki
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 4 łyżki sosu pomidorowego do pizzy
  • 3 pomidory, tzw. bycze serca lub plum (podłużne), obrane ze skórki
  • garść świeżych liści bazylii, podartych
  • 85 g sera koziego, pokrojonego na nieduże kawałki
  • 3 różyczki karczocha, pokrojone w plastry
  • garść liści sałaty rucola


Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. Aby zrobić ciasto na pizzę, zagotuj szklankę wody i dodaj do wrzątku – ciągle mieszając drewnianą łopatką – mąkę, aż zrobi się gęsta papka. Później dodaj do niej żółtko i tarty parmezan, przypraw solą i pieprzem, zamieszaj ponownie bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych grudek. Następnie przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę lub inną płaską powierzchnię i uformuj z niego w miarę okrągły placek. Połóż go na rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 3-4 minuty.

Na patelni rozgrzej oliwę i przez 2 minuty podsmażaj na niej cebulę, aż zmięknie. Po minucie smażenia dodaj czosnek. Do podsmażonej cebuli dodaj sos pomidorowy, pomidory i bazylię, i duś wszystko przez kolejną minutę. Potem rozsmaruj sos na cieście, posyp serem i karczochami. Piecz pizzę w piekarniku przez 5-6 minut, aż ser zacznie się topić. Wyjmij pizzę, przełóż na talerz, posyp liśćmi rucoli i gotowe. 

RW 11-12/2009

Tagi: przepis dla biegacza | przepis na domową pizzę | przepis na pizzę kukurydzianą

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij