Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Pizza z jajkiem i szynką

Poleć ten artykuł:

Przygotowywanie pizzy jest trochę jak zabawa klockami Lego - możesz użyć dowolnych składników, a i tak uzyskasz fantastyczny efekt. Jeśli znudziły ci się już pizze stricte śródziemnomorskie, proponujemy coś bardziej swojskiego - lekki placek z jajkami i szynką.

Pizza

Przepis bazuje na cieście, którego recepturę znajdziesz tutaj: Przepis na ciasto do pizzy. Rozgrzej piekarnik do 260 °C. Jeśli używasz kamienia, włóż go do pieca na nieco ponad połową wysokości piekarnika. Jeśli używasz blachy do pieczenia, pokryj ją cienką warstwą oliwy. Rozciągnij ciasto na 30-cm koło lub 30-20 cm. Spód musi być gruby na pół centymetra. Posmaruj ciasto niewielką ilością oliwy (głównie na brzegach).

Składniki:

  • 300 g ciasta domowej roboty
  • 1 kubek sosu pomidorowego
  • 1 kubek liści szpinaku w liściach (dokładnie odsączonego z wody)
  • 1 ząbek czosnku posiekanego w kostkę
  • 1 kubek (55 g) porwanej mozzarelli
  • 1 kubek pieczarek posiekanych w cząstki
  • 55 g cienko pokrojonej szynki
  • 4 jajka

Przygotowanie:

Rozsmaruj sos pomidorowy na cieście (brzeg zostaw pusty). Rozłóż szpinak, czosnek, ser i szynkę – w tej kolejności. Zrób 4 „gniazda” między dodatkami i wbij w nie jajka. Piecz 12 minut albo do momentu, kiedy białka jajek się zetną, ale żółtka nadal będą trochę płynne. 

RW 05/2014

Tagi: przepis na pizzę | przepis na domową pizzę | pizza jak z pizzerii

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij