Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Pomidorowa sałatka z serem feta i awokado

Poleć ten artykuł:

Wykorzystaj pomidory dojrzałe w słońcu i słodką kukurydzę prosto z pola. Do tego ser feta, dobre dla serca awokado i odrobina aromatycznego boczku. Oto pożywna sałatka na koniec lata, dobra po długim treningu, kiedy już zjesz porcję węglowodanów.

Przepis dla biegacza: Pomidorowa sałatka z serem feta i awokado

Sałatka doskonale sprawdzi się podczas ostatnich letnich spotkań przy grillu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego lekka i pożywna.

Składniki:

  • 10 dag boczku wędzonego bez skóry, pokrojonego w małą kostkę
  • 2 kolby ugotowanej, słodkiej kukurydzy (wyłuskane ziarna)
  • 4 dojrzałe pomidory bez skórki, posiekane
  • 1 duże awokado, obrane i pokrojone
  • 30 gramów sera feta
  • 2 małe szalotki (jedynie biała część, pokrojona w krążki)
  • ¼ szklanki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli morskiej i mielonego pieprzu


Przygotowanie:

Na teflonową patelnię wrzuć boczek. Przysmażaj około 5 minut na średnim ogniu, aż zrobi się chrupiący i złocisty. Łyżką durszlakową przełóż bekon na papierowe ręczniki, by wchłonęły tłuszcz. Odetnij końcówki kolb, ustaw kukurydzę pionowo i za pomocą noża obierz ją z ziaren. Ziarna przesyp do dużej miski.

Dodaj bekon, pomidory, awokado, fetę i szalotkę. Wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny i sól. Delikatnie polej sosem sałatkę. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Danie dla 4 osób.  

W jednej porcji: 206 kcal węglowodany: 19 g białko: 9 g tłuszcz: 12 g

RW 10/2014

Tagi: przepis dla biegacza | przepis na sałatkę | sałatka z awokado

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij