Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Pudding z kawą i cynamonem

Poleć ten artykuł:

Łatwy do przyrządzenia i smaczniejszy niż ten ze sklepowej półki. Zawiera mniej niż 200 kcal, a dostarcza białko, wapń i, zawarte w cynamonie, przeciwutleniacze, które chronią przed cukrzycą czy chorobami serca. Wypróbuj przepis na ten pyszny deser.

Pudding z kawą i cynamonem

Ten lekki deser możesz zjeść ze smakiem po treningu bez obawy o nadmiar pochłoniętych kalorii.

Składniki:

  • ¼ filiżanki cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 filiżanki odtłuszczonego mleka czekoladowego
  • 60 g czekolady deserowej, bardzo drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wymieszaj cukier, mąkę, kawę, cynamon i sól w dużym rondlu. Wstaw na średni płomień i dolewaj mleko, mieszając. Gotuj przez ok. 5 minut, stopniowo zwiększając intensywność mieszania – do momentu, w którym masa przybierze konsystencję puddingu. Zdejmij z gazu, dodaj czekoladę i wanilię i mieszaj tak długo, aż czekolada się rozpuści. Podawaj na ciepło lub rozlej do pięciu pucharków i zabezpiecz folią, umieszczając ją bezpośrednio na powierzchni puddingu, aby zapobiec powstaniu kożucha. Przechowuj w lodówce do 5 dni. Przepis dla 5 osób.

W jednej porcji: 176 kcal węglowodany: 30 g białko: 3 g tłuszcz: 6 g  

RW 08/2013

Tagi: przepis na pudding | przepis na deser

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij