Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Przepis dla biegacza: Regeneracyjny superomlet z dodatkami

Kluczem do prawidłowej regeneracji po ciężkim biegu jest kombinacja węglowodanów i białka, ale nie tylko. Nie możesz zapomnieć o dawce świeżych warzyw, bo zawierają antyoksydanty działające przeciwzapalnie, zwalczając wolne rodniki uwalniane przy dużym wysiłku.  

Regeneracyjny superomlet z dodatkami  fot. Mitch Mandell, Matt Rainey

Niestety (lub stety), jeden właściwie skomponowany posiłek zaraz po biegu nie wystarczy. Zarezerwuj cały dzień na dania sprzyjające regeneracji. Te przepisy sprawią, że za kilka dni mięśnie będą jeszcze silniejsze, a w nogach poczujesz dynamit.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka mąki razowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść połowę masła. W misce dobrze wymieszaj jajka z mąką. Dodaj przyprawy i wymieszaj ponownie. Wylej połowę jajek na mocno rozgrzaną patelnię. Kiedy, podnosząc delikatnie omlet (po około 30 s), zobaczysz, że spód jest ścięty, kontynuuj unoszenie, tak by płynna jeszcze część jajka znalazła się pod omletem. Podgrzewaj przez około minutę. Kiedy omlet będzie już wystarczająco uformowany (ale wciąż miękki i wilgotny), dodaj wybrane z kolejnej strony składniki. Złóż omlet na pół i przełóż na talerz. Jeśli wolisz bardziej ścięte jajka, trzymaj omlet pod przykryciem na patelni jeszcze przez 30 sekund, wyłączając grzanie. Następnie wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i usmaż kolejny.

Ilość: 2 porcje

Czas przygotowania: 10 minut

W porcji: 193 cal, 1 g węglowodanów, 0 g błonnika, 13 g białka, 15 g tłuszczu

Omlety na wypasie

Dodaj jeden z 10 wybranych składników, zanim złożysz omlet na pół.

1. Warzywnie:

  • Filiżanka grillowanych warzyw (bakłażan, cukinia, dynia, papryka, cebula).

2. Azjatycko:

  • ¼ filiżanki kostek tofu, ¼ łyżeczki proszku curry.

3. Prosta pasta:

  • ½ filiżanki makaronu, łyżka pasty z suszonych pomidorów.

4. Grecko:

  • Mała garść młodego szpinaku, 2 łyżki pomidorów w kostkę, 1 łyżka posiekanych oliwek.

5. Hiszpańsko:

  • ¼ filiżanki ugotowanych ziemniaków, 2 łyżki posiekanej cebuli dymki.

6. Drobiowo:

  • ¼ filiżanki pokrojonego w kostkę grillowanego kurczaka lub indyka, garść młodego szpinaku.

7. Słodko:

  • 2 łyżki greckiego jogurtu, 1 łyżka pestek granatu, 1 łyżeczka miodu.

8. Włosko:

  • 2 łyżki kawałków smażonego boczku, 2 łyżki zielonego groszku, kilka płatków parmezanu.

9. Owocowo-serowo:

  • ¼ filiżanki jabłek w kostkę, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka kawałków sera typu cheddar.

10. Mięsnie i grzybowo

  • ¼ filiżanki grillowanej i posiekanej karkówki, 2 łyżki duszonych grzybów (kurki, pieczarki).

RW 10/2016 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij