Runner's World poleca:

Przepis dla biegacza: Rigatoni z grzybami i szparagami

Poleć ten artykuł:

Makaron z wiosennymi dodatkami dostarczy Twojemu organizmowi dawkę węglowodanów bez udziału śmietany i masła. Dobroczynny wpływ na organizm biegaczy ma także oliwa z oliwek, czosnek oraz bogate w sole mineralne szparagi i grzyby.

Rigatoni z grzybami i szparagami

Do rigatoni możesz podać herbatę z rumianku, która poprawia apetyt i przyspiesza trawienie. Zawarte w niej substancje czynne sprawiają, że rumianek wpływa także na rozluźnienie mięśni. Schłodzony napój będzie doskonały po treningu w upalny dzień.  

Składniki:

  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 350 g świeżych, pokrojonych pieczarek lub grzybów shiitake
  • 250 g szparagów (2,5-cm kawałki)
  • 500 g makaronu rigatoni (rurki)
  • 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki stołowe startej skórki z cytryny
  • ¼ szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj 1,6 l osolonej wody na makaron. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż czosnek. Dodaj grzyby. Smaż je około 5 minut, aż staną się ciemne. Dodaj szparagi i wszystko delikatnie wymieszaj. Duś kilka minut. Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Pod patelnią rozgrzej palnik do maksimum, dolej do niej szklankę wody, w której gotował się makaron, i czekaj, aż sos zredukuje się o połowę. Odcedź makaron i przełóż na patelnię. Nie zmniejszając ognia, mieszaj przez około minutę. Wyłącz palnik i wymieszaj wszystko z pietruszką, skórką cytryny i parmezanem. Całość skrop oliwą z oliwek. Danie dla 6 osób gotowe.

Kalorie: 440 kcal węglowodany: 65 g białko: 12 g tłuszcz: 14 g

RW 06/2011

Tagi: makaron ze szparagami | rigatoni ze szparagami | przepis na makaron

Oceń artykuł:

5.0

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Runner's WorldPorady dla biegaczy

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij