Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Runners-world.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
4.4

Przepis dla biegacza: Sałatka z burakiem, awokado i pomarańczą

Buraki są bogatym źródłem błonnika. Swoją czerwoną barwę zawdzięczają betaninie – antyoksydantowi, któremu przypisuje się właściwości zwalczające nowotwory. Nasza sałatka świetnie wypadnie na Twoim stole w towarzystwie indyka, kurczaka lub ryby.

Sałatka z burakiem, awokado i pomarańczą fot. Antonis Achilleos

Po skończonym treningu zaskocz rodzinę i zaserwuj naszą nowatorską sałatkę do głównego dania lub jako przystawkę podczas odświętnego posiłku.

Składniki:

  • 2 średnie buraki czerwone (ok. 500 g)
  • 4 łyżki stołowe octu winnego z owoców (malin lub jabłek)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka chrzanu lub pół pasty wasabi
  • ¼ filiżanki oleju (najlepiej z orzechów włoskich)
  • obrana pomarańcza, 2 mandarynki lub 2 klementynki
  • 1 awokado
  • 2 łyżki stołowe świeżej bazylii
  • ocet z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj wodę w garnku, dodaj dwie łyżki octu z czerwonego wina i wrzuć buraki. Gotuj pod przykryciem 20-30 minut lub do czasu, kiedy nakłute widelcem nie pozostawią czerwonego śladu. Kiedy buraki będą gotowe, obierz je i pokrój w kawałki na jeden kęs. Zmieszaj ocet winny, musztardę, chrzan lub wasabi i olej z orzechów włoskich. Do mieszkanki wrzuć kawałki buraków, dopraw solą i pieprzem. Udekoruj całość cząstkami pomarańczy i awokado. Na koniec posyp posiekaną, świeżą bazylią. Jeśli lubisz smak lukrecji, możesz dodać kawałek jej startego korzenia. Porcja dla 6 osób.

W jednej porcji: 169 kcal węglowodany: 15 g białko: 2 g tłuszcz: 13 g

RW 11/2013 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij